Secretarul de stat american, Mike Pompeo, se va deplasa în capitala Coreii de Nord

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, se va deplasa în capitala Coreii de Nord, unde va discuta despre un nou summit dintre Donald Trump şi Kim Jong-un. Perspectiva întrevederii dintre cei doi lideri nu schimbă, însă, poziţia Statelor Unite cu privire la severele sancţiuni economice impuse Coreii de Nord: Washingtonul doreşte ca acestea să fie menţinute până când Phenianul va renunţa la arsenalul său nuclear.

Reporter: Doina Saiciuc – Secretarul de stat Mike Pompeo, care a prezidat ieri sesiunea Consiliului de Securitate dedicată Coreii de Nord a arătat că urmează să călătorească luna viitoare la Phenian, în parte, pentru a pregăti un al doilea summit între preşedinţii Trump şi Kim. Mike pompeo le-a cerut membrilor Consiliului de Securitate să dea un exemplu prin aplicarea strictă a sancţiunilor, impuse de organismul mondial împotriva Coreii de Nord, până la denuclearizarea deplină, finală şi verificabilă. China şi Rusia au cerut, din contră, Consiliului de Securitate, să recompenseze ceea ce au numit dezvoltările pozitive din acest an dintre preşedintele Donald Trump şi liderul coreean Kim Jong-un.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a arătat că măsurile Coreii de Nord către dezarmarea graduală ar trebui urmate de relaxarea sancţiunilor şi a criticat tentativele SUA din ultimele luni de a înăspri sancţiunile Naţiunilor Unite împtoriva Coreii de Nord. Luna trecută, Rusia şi China au obiectat faţă de o propunere a SUA de a adăuga pe lista sancţiunilor o bancă rusească şi un bancher nord-coreean, cu sediul la Moscova. Ceva mai devreme în această lună, ambasadorul SUA la Naţiunile Unite, Nikki Haley, a acuzat Moscova că încalcă sancţiunile Consiliului de Securitate./avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 septembrie