Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză a mortalităţii, atrag din nou atenţia specialiştii, de Ziua Mondială a Inimii

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză a mortalităţii, atrag din nou atenţia specialiştii, astăzi, de Ziua Mondială a Inimii. Circa 60% din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional sunt provocate de o astfel de afecţiune, situaţie care influenţează mult speranţa de viaţă în România, aceasta fiind cu 10% mai mică decât media din Uniunea Europeană.

Medicul cardiolog prof.dr. Dan Gaiţă: În continuare, românii trăiesc în medie cu 10 ani mai puţin decât cei din vestul Europei, din cauza celor trei motive fundamentale: unu, ţine de doctori şi de sistemul medical; doi, ţine de câţi bani se investesc în sistem; trei, cât de mult au grijă oamenii de ei. Sigur, una este să faci infarct la 40 de ani şi alta e să ai o formă tratabilă de boală aterosclerotică la 80 de ani.

Până la urma urmei, cred că mesajul cel mai puternic pe care aş vrea să îl daţi ascultătorilor dumneavoastră este următorul: să mănânci nesănătos în fiecare zi, să nu faci mişcare, să fumezi şi să nu te duci la un control anual este un mod de viaţă perfect să trăieşti vreo 35-40 de ani. Vrei mai mult, fă mai mult!

Realizator: Prevenţia trebuie începută timpuriu, mai atrag atenţia medicii, iar în acest sens, Societatea Română de Cardiologie împreună cu Ministerul Educaţiei şi cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti au lansat un concurs pentru elevii claselor primare din 60 de şcoli ale Capitalei. Copiii pot intra în competiţie trimiţând desene prin care să ilustreze ce înseamnă un stil de viaţă sănătos. Competiţia se va încheia în data de 3 noiembrie./aburtica/pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 septembrie