Ministerul Finanţelor intenţionează să reducă cota de TVA la 5 procente, pentru mai multe activităţi din zona petrecerii timpului liber

Ministerul Finanţelor intenţionează să reducă, prin ordonanţă de urgenţă, cota de TVA la 5 procente pentru mai multe activităţi din zona petrecerii timpului liber. Proiectul de ordonanţă de urgenţă a fost pus astăzi în dezbatere publică şi modifică şi alte prevederi din Codul Fiscal. Detalii are Costin Grigore – Printre serviciile care vor beneficia de TVA redus la 5 procente se numără cazarea în regim hotelier, închirierea terenurilor amenajate pentru camping şi serviciile de restaurant, cu excepţia băuturilor alcoolice, altele decât berea.

Tot o cotă de TVA de 5% ar urma să fie plătită pentru serviciile de taxare a accesului în parcuri de distracţii. Alte prevederi din proiectul de ordonaţă de urgenţă acordă bonificaţii pentru depunerea online a declaraţiilor unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale şi pentru plata anticipată a acestora. Reducerea este între 5 şi 10% dacă aceste taxe sunt achitate la Fisc pană în 15 decembrie.

Proiectul de ordonaţă de urgenţă ar urma să vină şi în ajutorul autorităţilor locale care au probleme de finanţare a cheltuielilor cu furnizarea energie termice în această iarnă. În acest scop autorităţile locale vor putea să se împrumute din veniturile obţinute din privatizare înregistrate la Trezorerie.

Un alt articol prevede că, prin derogare, în acest an, autorităţile administraţiei publice pot utiliza excedentul bugetului local şi pentru a finanţa cheltuielile cu personalul. Proiectul de ordonaţă de urgenţă poate fi consultat pe site-ul Ministerului Finanţelor, la rubrica Transparenţă decizională./fdoman/sdm2

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 septembrie