THE NEW YORK TIMES: Ambasadorul SUA: Sistemul judiciar român este ameninţat

Bucureşti. Ambasadorul SUA în România a emis luni un avertisment drastic la adresa acestei ţări, afirmând că sistemul ei de justiţie este „demolat” de legislatori cu „interese ascunse”.
Hans G. Klemm le-a spus studenţilor în drept că magistraţii sunt intimidaţi şi „tot mai mult sunt luaţi drept ţintă politic şi în media pentru decizii ale instanţelor şi opinii publice pe care liderii politici le consideră periculoase pentru interesele lor private”.
Românii au participat în mod regulat la proteste împotriva modificărilor legislative iniţiate de guvernul de stânga după ce a câştigat alegerile în 2016, spunând că acestea vor îngreuna condamnarea corupţiei la nivel înalt.
Klemm a spus că reformele judiciare contencioase riscă să dea înapoi timpul „până la începutul anilor 2000, când justiţia română era întinată de corupţie şi influenţe politice”.
El a spus că dacă legile vor fi adoptate, condamnarea unor infracţiuni de felul omuciderii şi criminalităţii organizate complexe va deveni mult mai dificilă şi cooperarea internaţională în sfera aplicării legii se va „reduce semnificativ”, ceea ce va însemna „o diminuare a tragerii la răspundere, o creştere a infracţionalităţii”.
El a spus că amendamentele la codul penal şi la codul de procedură penală adoptate de Parlament în vara asta, „deghizate sub mantia preocupării pentru procese corecte şi drepturile omului”, subminează şi ele progresele anterioare.
Guvernul nu a reacţionat imediat la comentariile lui Klemm, dar membri ai Partidului Social Democrat aflat la guvernare în România spun că judecătorii şi procurorii au prea multă putere şi pretind că există situaţii de oameni condamnaţi ilegal pe baza unor dovezi false.
Comentariile de luni constituie cea mai recentă expresie a preocupării manifestate de aliaţii occidentali ai României. Parlamentul European va discuta miercuri despre ultimele reforme judiciare ale ţării în prezenţa premierului român Viorica Dăncilă. Parlamentul va vota apoi asupra unei rezoluţii la 1 noiembrie.

THE NEW YORK TIMES (SUA), 1 octombrie 2018 – (AP)
Traducerea: Adriana Buzoianu