Reuniune a miniştrilor apărării din statele NATO

La Bruxelles începe astăzi reuniunea miniştrilor apărării din statele NATO, prima după ultimul summit al Alianţei. Pe agenda întrunirii, condusă de secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, se vor afla şi evoluţiile din flancul de est al Alianţei.

Reporter: Carmen Gavrilă: Aceasta este prima reuniune a miniştrilor apărării de la Summitul NATO din iulie şi care marchează începutul fazei de punere în practică a Declaraţiei adoptate la reuniunea din vară. Aliaţii au decis în materie de capabilităţi să ajungă să poată deplasa, în caz de criză, şi desfăşura la faţa locului 30 de batalioane, 30 de escadrile şi 30 de vase în doar 30 de zile sau chiar mai puţin.

Această ţintă trebuie atinsă până în 2020. Pe agenda de discuţii a miniştrilor apărării va fi şi reforma structurii de comandă a NATO, decisă la Summitul Alianţei. Este vorba despre două noi centre, unul în SUA şi altul în Germania. Acesta din urmă va administra tot ce înseamnă logistică şi o mai bună mobilitate a trupelor şi echipamentelor în Europa. De asemenea, în discuţie vor fi echipele de sprijin în cotracararea ameninţării hibride şi cibernetice./lcoman/pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 octombrie