Cele mai frumoase şi spectaculoase teleferice din lume

Ce poate fi mai frumos decât să admiri de la înălţime frumuseţea naturii şi a oraşelor? Vă propunem o călătorie imaginară cu telecabina, în Europa şi Africa.

Elveţia – În Elveţia a fost inaugurată recent o nouă telecabină spectaculoasă: Matterhorn Glacier Ride. Cu ajutorul ei se poate ajunge pe celebrul masiv Matterhorn din Alpii Pennini, pentru a admira frumuseţea gheţarilor.

foto: https://www.scenicworld.com.au/experience/scenic-skyway/

Australia – Scenic Skyway pluteşte la mare înălţime în aşa-numiţii Blue Mountains din Australia. Din telegondolă se poate vedea formaţiunea muntoasă Three Sisters. Din respect faţă de cultura aborigenă, escaladatul acestor vârfuri a fost interzis. Legenda spune că pentru a le apăra de un monstru furios, un tată şi-a transformat cele trei fete în pietre.

Malaezia – Din satul turistic Oriental Village, situat în nord-vestul insulei Langkawi, se poate călători cu telecabina, traversând o pădure tropicală, până pe Muntele Mat Cincang. Se urcă pe o platformă panoramică, situată la o înălţime de 705 metri. De acolo, pe vreme bună, poţi vedea teritoriile Tailandei.

Hong Kong – Aeroportul Internaţional Chek Lap Kok este situat în afara oraşului, la nord de Insula Lantau, cu îndrăgitele obiective turistice: Marele Buddha şi Mânăstirea Po Lin. Acolo se poate ajunge într-o jumătate de oră cu telecabina Ngong Ping 360.

China – În Masivul Tianzishan (Muntele Fiului Cerului) se pot vedea de sus formaţiunile stâncoase spectaculoase din Parcul Naţional Zhangjiajie, situat în provincia Hunan. Lunile aprilie şi octombrie oferă cele mai bune condiţii meteorologice, regiunea fiind adesea cufundată în ceaţă.

foto: http://www.trenscat.com/funis/aeriport_ct.html

Spania – Aeri del Port (Telecabina portului) a fost construită special pentru expoziţia mondială pe care Barcelona a găzduit-o în 1929. Ea este şi astăzi în funcţiune, fiind îndrăgită de turiştii de pretutindeni. O călătorie de aproximativ cinci minute costă 11 euro, merită să dai banii pentru că sunt cinci minute de neuitat.

 

 

Franţa – Téléphérique de Grenoble Bastille este unul din primele teleferice din lume, construite în 1934. Telegondolele, astăzi din aluminiu şi plexiglas, supranumite Les Bulles (Bulele), au formă de bule, transportă pasagerii până la fortăreaţa Bastilia.

Italia – Un teleferic cu o construcţie neobişnuită îi aduce pe drumeţi şi alpinişti de pe gheţarul Marmolada, cel mai înalt vârf al munţilor Dolomiţi, la lacul de acumulare Fedaia. Pentru a se păstra un echilibru, persoana mai uşoară în greutate trebuie să stea în faţă.

Elveţia – Prima gondolă rotativă din lume, Titlis Rotair, se roteşte la 360 de grade. Aşa poate fi admirat şi mai lesne peisajul de vis, plutind deasupra gheţarului Titlis. Turiştii coboară pe o platformă situată la 3.020 metri înălţime.

Germania – În aşa-numitul Colţ german/Deutsches Eck, din Koblenz, acolo unde se întâlnesc Rinul şi Mozela, este punctul de plecare al telecabinei care urcă până la Cetatea Ehrenbreitstein. O privelişte frumoasă oferă o călătorie la apus de soare.

Israel – În Israel întâlnim telefericul situat la cea mai mică altitudine din lume. Călătoria cu telegondola porneşte de la o înălţime de 250 de metri sub nivelul mării şi urcă până la renumita cetate Masada, simbol al rezistenței antiromane a iudeilor.

Canada/SUA – La o înălţime de 47 de metri deasupra fluviului Niagara se poate face o plimbare cu Whirlpool Aero Car, admirând apele învolburate de la graniţa dintre Canada şi Statele Unite. Telefericul a fost construit în 1913 de inginerul spaniol Leonardo Torres Quevedo.

foto: http://www.miteleferico.bo/

Bolivia – La Paz deţine cu Mi Teleférico cea mai lungă şi cea mai înaltă linie urbană de teleferic din lume. Capitala boliviană este situată la 3.600 de metri înălţime, iar telefericul ajunge chiar până la 4.000 de metri. Până în 2019 va fi definitivat cel mai mare sistem de teleferic din lume. Există deja mai multe linii: roşie, galbenă, verde şi albastră, gondolele fiind vopsite în aceste culori.

Africa de Sud – Table Mountain Aerial Cableway este numele telefericului care ajunge pe celebrul platou Table Mountain din Africa de Sud, la poalele căruia se află oraşul Cape Town. Telecabinele pot transporta 800 de pasageri pe oră, până la o înălţime de peste 1.000 de metri. De sus, priveliştea asupra Robben Island, Camps Bay şi a munţilor 12 Apostoli este încântătoare./ssirbu/vdraguta

(www.dw.com – 3 octombrie)