THE NEW YORK TIMES: Executivul UE avertizează România împotriva diluării reformelor anticorupţie

România pare să regreseze în privinţa reformelor sale judiciare, a declarat miercuri Comisia Europeană, subliniindu-şi îngrijorările cum că ţara ar putea fi o potenţială piesă de domino după Ungaria şi Polonia, cu aparentul lor derapaj autoritar.

Planurile coaliţiei de guvernare conduse de social-democraţi (PSD) de a restructura sistemul judiciar şi de a schimba legislaţia, cu potenţialul de a dezincrimina mai multe infracţiuni conexe corupţiei, au atras criticile UE, ale Departamentului de Stat al SUA şi ale magistraţilor români, declanşând totodată şi proteste de stradă.

Este o evoluţie îngrijorătoare, a declarat vicepreşedintele Comisiei, Frans Timmermans.

Am văzut un progres substanţial în trecut, dar lucrurile se mişcă acum înapoi, într-un mod ce ar fi dăunător pentru poziţia pe care România şi-o construise în ultimii ani în calitate de stat membru UE„, le-a declarat europarlamentarilor Timmermans cu ocazia unei dezbateri despre România.

Fac apel la autorităţile române să întreprindă investigaţii complete şi imparţiale privind această chestiune„, a declarat el.

Reforma legilor judiciare şi a instanţelor penale sunt interconectate şi trebuie evitat ca ele să aibă un impact negativ asupra independenţei justiţiei şi a eficienţei lor în privinţa combaterii corupţiei.

Premierul român Viorica Dăncilă a respins criticile. „Nu îi refuzaţi României lucruri care le sunt permise altor state membre ale Uniunii şi nu permiteţi ca în România să se întâmple lucruri care în alte state membre sunt inacceptabile„, a declarat ea în Parlamentul European.

Vrem să fim un partener, dar vrem să fim parteneri egali. Nimeni nu va fi niciodată în măsură să întoarcă România de pe drumul ei european„, a afirmat Dăncilă.

Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta, cel mai mare din parlament, s-a alăturat şi el criticilor.

Românii au luptat contra comunismului pentru libertăţile lor. Ei au răsturnat o tiranie şi au construit o democraţie. Asemenea acţiuni curajoase şi nobile nu ar trebui să fie subminate„, a declarat Esteban Gonzalez Pons, vicepreşedinte al PPE.

https://www.nytimes.com/reuters/2018/10/03/world/europe/03reuters-eu-romania.html

Traducere: Andrei Suba

THE NEW YORK TIMES (SUA), 3 octombrie 2018 (Reuters)