Sinteză a declaraţiilor la nivel înalt, făcute la urne

Liderii politici au fost printre primii care s-au prezentat la urne. Printre cei care au votat ieri: liderul PSD, Liviu Dragnea, premierul Viorica Dăncilă sau fostul preşedinte, Traian Băsescu. Tot dimineaţa a votat şi Patriarhul Daniel. Reporterul RRA, Cătălin Purcaru, cu o sinteză a declaraţiilor făcute la urne:
Reporter: Premierul Viorica Dăncilă a votat încă de la primele ore.
Viorica Dăncilă: Consultarea cetăţenilor este esenţa democraţiei. Este datoria civică a fiecăruia dintre noi să ne exprimăm în legătură cu temele importante pentru societate. Tema familiei este una importantă pentru noi toţi. Am votat pentru valorile în care eu cred.
Reporter: Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, susţine că a votat pentru ceea ce crede că ne defineşte ca naţiune. Tot la Liceul Jean Monnet din capitală a votat şi fostul preşedinte al României, Traian Băsescu:
Traian Băsescu: Să-mi fac datoria civică, să votez.
Reporter: Membrii executivului au votat la secţiile organizate în ţară. La Slatina, vicepremierul Paul Stănescu a susţinut că votul la referendum este unul istoric atât pentru actuala generaţie, cât şi pentru generaţiile viitoare. Ministrul mediului, Gabriela Gavrilescu, a declarat că votul său a fost pentru sănătatea poporului român:
Graţiela Gavrilescu: Să nu uităm că referendumul reprezintă şi este o responsabilitate civică a fiecăruia dintre noi.
Reporter: În judeţul Hunedoara, ministrul românilor de pretutindeni, Natalia Intotero, afirma că şi-a exprimat opţiunea cu gândul la valorile în care a fost educată, iar Olguţa Vasilescu, ministrul muncii, spunea la Craiova, că a votat pentru rezultatul pe care îl aşteaptă cei mai mulţi români. Şi reprezentanţii partidelor politice au votat la referendumul naţional. Vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, şi-a exprimat opţiunea la Sibiu:
Raluca Turcan: Am votat din respect faţă de iniţiativa cetăţenească şi faţă de ideea consultării populaţiei prin referendum.
Reporter: Secretarul general al PNL, deputatul Robert Sighiartău, afirma la Bistriţa că valorile familiei reprezintă inima întregii societăţi. Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române a declarat la ieşirea de la vot că participarea la referendum este o onoare, un drept şi o binecuvântare, iar mitropolitul Ardealului, Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, consideră că votul este pentru noi şi urmaşii noştri./avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 octombrie