ABC: Slabă participare în cea de-a doua zi de vot la referendumul homofob din România

Referendumul prin care se intenţionează blocarea căsătoriei cuplurilor de acelaşi sex, în România, a început astăzi, în a doua zi, cu o participare scăzută, după un dezinteres palpabil în ziua de ieri.
Consultarea vizează modificarea Constituţiei, astfel încât căsătoria să nu mai fie definită, ca acum, ca o uniune între soţi, ci între un bărbat şi o femeie, pentru a împiedica o ipotetică legitimare în viitor a căsătoriei homosexuale. Secţiile de votare şi-au redeschis uşile la 07:00 ora locală, fără incidente semnificative, potrivit Ministerului de Interne, şi se vor închide la ora 21:00, când vor fi anunţate sondajele la ieşirea de la urne. Numai 7,24% dintre români s-au deplasat la urne până la 10:00, ora locală, în această duminică, a raportat biroul electoral BEC, ceea ce pune în pericol validitarea consultării, deoarece este nevoie de cel puţin 30% din voturile a circa 19 milioane de cetăţeni.
Cu toate acestea, se aşteaptă o creştere considerabilă (a prezenţei) după Liturghia de duminică, a scris sociologul Barbu Mateescu pe profilul său de Facebook. Expertul consideră că participarea ar trebui să ajungă la cel puţin 16,2% la ora 1:00 pm, astfel încât consultarea să aibă o şansă de a fi validată. Un sondaj recent realizat de institutul de sondare CURS plasa participarea probabilă la 34%, precizând că 90% dintre participanţi ar vota în favoarea modificării Constituţiei. Mişcările religioase care au convocat plebiscitul au strâns, cu 3 ani în urmă, aproximativ 3 milioane de semnături în favoarea consultării.
Deşi unii membri ai Partidului Naţional Liberal (PNL) şi-au exprimat opoziţia faţă de consultare, liderul acestei formaţiuni, Ludovic Orban, conştient de importanţa votului din mediul rural la alegeri, şi-a exprimat ieri votul, considerând că problema referendumului „este extrem de importantă”. „Referendumul este cea mai puternică opţiune a democraţiei, prin care fiecare cetăţean se poate exprima în mod direct asupra deciziilor luate în societate”, a declarat Orban la ieşirea din secţia de votare. Preşedintele Uniunii Salvaţi România, Dan Barna, a declarat pe Facebook că prezenţa scăzută la vot arată că „oamenii cred că este un referendum inutil” şi că „este un subiect cu care societatea nu se identifică, în mare măsură”. Deşi nu s-a pronunţat în mod oficial cu privire la referendum, este previzibil să voteze şi preşedintele Klaus Iohannis, la Sibiu, oraşul său natal, după cum au declarat surse apropiate, pentru agenţia Mediafax.
ABC (Paraguay), 7 octombrie 2018 – EFE
Traducerea: Cristina Zaharia