2018. október 9

Holokauszt-túlélőknek adományozott állami kitüntetéseket Klaus Johannis

Klaus Johannis államfő átadta kedden azokat az állami kitüntetéseket, amelyeket holokauszt-túlélőknek adományozott az auschwitzi koncentrációs táborban átélt szenvedésük előtti mély tisztelete jeléül. A ceremónia után Klaus Iohannis megemlitette, hogy Romániában kezdetben az antiszemitizmus a gyűlöletbeszéd terjesztése révén nyilvánult meg, majd olyan törvények elfogadásával, amelyek a zsidókat kizárták a társadalmi és gazdasági életből. A holokauszt romániai áldzatainak emléknapján az államfő kihangsúlyozta, hogy az emlitett törvények elfogadhatatlanok egy modern és demokratikus társadalomban és felhivta a figyelmet a társadalmi béke tiszteletben tartására.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.09)

A héten megvitatásra kerül az új nyugdijtörvény-tervezet

A kormány ezen a héten megvitatja az új nyugdjtörvény-tervezetet, azt követően, hogy a tervezetet hétfőn jóváhagyta a pénzügyminisztérium, közölte Eugen Teodorovici tárcavezető. „Az új jogszabály-tervezet szerint a nyugdijpont értéke a jövő évtől növekedik és a megemelt nyugdijak kifizetésére mintegy 700 millió lejt fordit az állam a jövő évi költségvetésből”, fűzte hozzá a pénzügyminiszter.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.09)

Egyelőre nem hagyják jóvá a Szuverén Fejlesztési és Befektetési Alap létrehozására vonatkozó sürgösségi kormányrendeletet

Călin Popescu Tăriceanu ALDE-elnök bejelentette, hogy Anton Anton energiaügyi miniszter egyelőre nem hagyja jóvá a Szuverén Fejlesztési és Befektetési Alap létrehozására vonatkozó sürgösségi kormányrendeletet, mivel egyeztetni óhajt a lengyel szakértőkkel, akiknek meghivására már megtették a szükséges hivatalos eljárásokat és erről tájékoztatták Liviu Dragnea szociáldemokrata elnököt is.”Véleményt akarunk cserélni a lengyel szakértőkkel, akik nagy tapasztalattal rendelkeznek e téren”, fűzte hozzá Tăriceanu. A pénzügyminisztérium által a múlt hónapban társadalmi vitára bocsátott törvénytervezet szerint a 33 állami vállalat részvényeit tartalmazó szuverén fejlesztési és befektetési alap eszköz a nagyszabású infrastrukturális beruházások megvalósítására, munkahelyek teremtésére és a romániai gazdaság versenyképességének növelésére. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.09)

Románia rövidesen átveszi az EU Duna Régió Stratégiájának vezetését

Mintegy egy hónapon belül Románia átveszi az EU Duna Régió Stratégiájának vezetését. A román elnökség prioritásait kedden, Bukarestben ismertették a külügyminisztérium, a Román Akadémia és több civil szervezet által szervezett vitán. Doru Dorobanţu külügyi államtitkár leszögezte: „November 1-től Románia egy évre átveszi az EU Duna Régió Stratégiájának elnökségét, melynek egyrésze egybeesik az EU Tanácsának román elnökségével. Ez az időszak nagy lehetőséget nyújt Romániának a nemzetérdekű témák és kezdeményezések megismertetésére”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.09)

Románia kiemelt célként kezeli az EU nyugat-balkáni bővítését

Az Európai Unió nyugat-balkáni bővítése, a Szerbiával folytatott csatlakozási tárgyalások felgyorsítása, valamint Macedónia meghívása az EU-ba,Románia jövő évi soros EU elnökségének egyik fontos feladata, nyilatkozta Teodor Meleşcanu külügyminiszter. A román diplomácia vezetője kedden a temesvári egyetemen tartott előadásában beszélt erről. Teodor Meleşcanu szerint a 2019. első fél évi román soros EU-elnökség sikeres lehet, ha felgyorsulnak a Szerbiával folytatott csatlakozási tárgyalások, és történelminek is nevezhető, amennyiben Macedónia is megkapja a hivatalos meghívólevelet a csatlakozási tárgyalások megkezdésére.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.09)

Rozália Gănciulescu