2018. október 10

Nem lesznek elbocsátások a tanügyben

Nem lesznek elbocsátások a tanügyben, mi több a kormány a közoktatási dolgozók számának növelését lehetővé tevő rendeletet szándékszik elfogadni, nyilatkozta a szerdai kormányülést megelőzően Viorica Dăncilă miniszterelnök, megerősitve, hogy hatálytalanitották a több mint négyezer tanügyi alkalmazott – pedagógusok és kisegítő személyzet – menesztését előírányozó miniszteri rendeletet. A kormányfő egyben arról is tájékoztatott, hogy a tanfelügyelőségek kérésére összesen 1 336 új állást hirdetnek meg 11 megyében és a fővárosban. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.10)

Az államelnök kitüntette a Zsidó Állami Szinház két alkalmazottját

Klaus Iohannis államelnök kitűntette a Zsidó Állami Szinház két alkalmazottját: Cătălina Buzoianu rendezőt és Ernst Leonhardtot, a Romániai Orgonák Svájci Alapitványának elnökét.”A Centenárium Évben Románia fontos viszga előtt állt az alkotmánymódositó referendum előtti időszakban, amelyet a feszültség jellemezte”, nyilatkozta Klaus Iohannis, hozzáfűzve:”Amikor a társadalmi békét súlyos félretájékoztatások zavarják meg, az egész társadalom szenved. A kultúra és a nevelés a legfontosabb eszközök, melyek segitségével kivédhetjük magunkat a durva manipulációtól”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.10)

Nem jelent kudarcot a család meghatározásáról szóló népszavazás eredménye, állitja Liviu Dragnea

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerint a párt szempontjából nem jelent kudarcot a család meghatározásáról szóló népszavazás eredménye, mivel a PSD, a törvény értelmében, társadalmi tájékoztatást és nem referendumot szervezett.Liviu Dragnea úgy vélte, hogy a népi konzultálás esetén a népszavazáson szükséges jelenlét mértékének meghatározása negativ hatással van az urnákhoz járulásra.”Ha a romániai népszavazásokon nem lenne érvényességi küszöb, a szavazók nagyobb számban járulnának urnákhoz. Így, azok is szavaznának, akik nem értenek egyet a népszavazásra bocsátott kérdéssel. Az évényességi küszöb visszatartja a szavazókat attól, hogy részt vegyenek a referendumon”, fűzte hozzá a PSD-elnöke. Visszavágásában Raluca Turcan, a liberális képviselők vezetője kijelentette, hogy a család meghatározásáról szóló népszavazás a kormánykoalició fő erejét képező PSD által előre kigondolt akció volt, amely más politikai célokat szolgált. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.10)

A képviselőház elutasitotta Dănuţ Andruşca gazdasági miniszter ellen benyújtott egyszerű bizalmatlansági inditványt

A képviselőház 103 szavazattal, 146 ellenében és 19 tartózkodás mellett elutasitotta a Dănuţ Andruşca gazdasági miniszter ellen benyújtott egyszerű bizalmatlansági inditványt. A liberálisok a tárcavezető lemondását kérték a minisztérium nem megfelelő vezetése miatt.A szerdai vitán Dănuţ Andruşca saját védelmére a minisztérium alárendeltségében levő társaságok által elért eredményeket hozta fel, kihangsúlyozva, hogy ezek többsége nyereséggel működik. A bizalmatlansági inditványt a Mentsük Meg Romániát szövetség támogatta, mig az RMDSZ tartózkodott a szavazástól, úgy vélve, hogy a jelzett problémák nem tartoznak a gazdasági minisztérium hatáskörébe. Az inditvány tartalma ellen szavaztak a szociáldemokraták is és úgy értékelték, hogy egy egész sor egyszerű bizalmatlansági inditvány benyújtása arról tanuskodik, hogy a Nemzeti Liberális Párt foggal-körömmel próbálja megörizni a legfontosabb ellenzéki párt státust. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.10)

Sztrájkol a temesvári Banatul Állami Filharmónia 60 alkalmazottja

A temesvári Banatul Állami Filharmónia 200 alkalmazottja közül 60 már a múlt hét végétő sztrájkol az új kollektiv munkaszerződés előirásai miatt. A temesvári Polgármesteri Hivatal, melynek alárendeltségében működik a filharmónia, közölte, hogy közbelép a konfliktus rendezéséért, amennyiben a tárgyalások nem vezetnek eredményhez a hét végéig, tájékoztatott a román közszolgálati rádió helyi tudósitója. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.10)