Şoareci cu părinţi de acelaşi sex

În premieră, în cadrul unui studiu care lărgeşte frontierele ştiinţei reproductive, s-au obţinut şoareci sănătoşi provenind de la două mame. S-au mai născut şi şoareci cu doi taţi, dar aceştia au supravieţuit doar două zile, după cum a raportat echipa de specialişti chinezi care a anunţat reuşita experimentului. Nu există perspectiva iminentă ca această tehnică să fie folosită în cazul oamenilor, dar experimentul demonstrează că barierele biologice în cazul reproducerii indivizilor de acelaşi sex pot fi depăşite.
Nu este pentru prima dată când se obţin în laborator pui de şoarece cu părinţi de acelaşi sex, dar până acum aceştia au prezentat anormalităţi grave şi metodele folosite implicau uneori mai multe generaţii de rozătoare.
Proiectul de cercetare încearcă să răspundă la vechea întrebare pe care şi-o pune biologia: anume de ce în cazul mamiferelor este nevoie de contribuţia genetică egală a mamei şi tatălui în cazul funcţiei de reproducere. Această regulă nu se aplică în cazul tuturor speciilor din lumea animală: rechinii cu cap de ciocan şi dragonii de komodo, de pildă, nu au nevoie de contribuţia genetică a unui tată.
Pentru a obţine şoricei cu două mame, cercetătorii au folosit celule stem embrionice de la o femelă iar apoi cu ajutorul instrumentul de editare genetică Crispr-Cas9 au modificat ADN-ul unor celule provenite de la o altă femelă pentru ca materialul genetic să aibă caracteristici mai apropiate de cele ale masculilor.
În urma studiului s-au obţinut 29 de şoricei vii din 210 embrioni. Puii de rozătoare au fost normali, au ajuns la maturitate şi au avut la rândul lor pui.(www.theguardian.com – 11 octombrie)/abuzoian