Revista presei internaţionale – 12 octombrie 2018

„Bursele din Asia şi Europa înregistrează o scădere severă în urma prăbuşirii Wall Street”, titrează Washington Post, detaliind că majorarea dobânzilor de către Rezerva Federală a SUA a provocat temeri în rândul investitorilor cu privire la o încetinire a ritmului de creştere a celei mai mari economii a lumii. Politica de austeritate monetară a băncii centrale americane a fost criticată dur de preşedintele Donald Trump. „Cred că Rezerva Federală a înnebunit” a răbufnit preşedintele american, precizând totuşi că deşi consideră că măsura de majorare a dobânzilor este o greşeală, corecţia de pe burse era una aşteptată de mai mult timp, notează Business Insider. Joi, Fondul Monetar Internaţional a luat însă apărarea băncii centrale americane, susţinând că măsura este necesară şi inevitabilă pentru economii precum cea a Statelor Unite, cu o creștere robustă, o inflație crescută și un șomaj redus, scrie La Libre Belgique. Cotidianul belgian reţine însă şi avertismentul FMI că înăsprirea dobânzilor americane se combină într-un fel “inedit” cu tensiunile comerciale globale, aruncând o perspectivă sumbră asupra evoluţiilor mondiale şi putând duce la creșterea costului de finanțare pentru multe țări, în special pentru economiile în curs de dezvoltare. Pe plan global, efectele s-au făcut simţite imediat. Pieţele financiare din Asia au fost devastate de unda de şoc a pierderilor bursei de la New York,  cu un impact puternic asupra Chinei, care a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani, observă Japan News. Iar în Europa, bursele s-au prăbuşit la cel mai scăzut nivel din ultimele 21 de luni, constată Reuters.
Europa se confruntă însă şi cu alte probleme economice dublate de tensiuni politice. UE se îndreaptă spre o criză cu Italia ale cărei probleme bugetare ameninţă Zona Euro cu distrugerea, remarcă Express. Ziarul britanic detaliază că tensiunile dintre Roma şi Bruxelles s-au acutizat din cauza proiectului de buget pentru anul 2019 prin care guvernul italian, eurosceptic, doreşte să încalce regulile bugetare europene pentru a-şi îndeplini promisiunile electorale. „Trebuie să ne asigurăm că datoria publică italiană scade şi că stabilitatea Zonei Euro este asigurată”, este mesajul transmis de la Buxelles, prin vocea comisarului european pentru afaceri economice şi monetare, Pierre Moscovici. În replică însă, vicepremierul de extremă dreaptă Matteo Salvini încearcă să coalizeze o mişcare europeană mai largă împotriva principiilor de disciplină bugetară şi a spaţiului de liberă circulaţie pe care se întemeiază construcţia europeană, remarcă Bloomberg. Publicaţia aminteşte de întâlnirea avută de Salvini cu liderul extremei drepte franceze Marine Le Pen pentru a lansa împreună o campanie suveranistă în perspectiva alegerilor europarlamentare, sub sloganul „Europa Naţiunilor şi a libertăţii”.
În privinţa Brexitului, mai mulţi oameni de afaceri germani şi spanioli avertizează că lipsa unui acord cu Londra va provoca o criză masivă în întreaga Europă, scrie The Sun. O ieşire haotică a Marii Britanii din UE va afecta în primul rând exporturile care ar putea scădea cu 57% pentru Germania şi 40% pentru Spania. Dar afectate ar putea fi şi ţări precum Belgia, Grecia, Portugalia, România, Franţa, Malta, Slovacia, Cipru şi Irlanda care şi-ar vedea, de asemenea, exporturile către Regatul Unit reduse la jumătate sau chiar mai rău, subliniază oamenii de afaceri citaţi de cotidianul britanic.
Misterul arestării şefului Interpol, Meng Hongwei, acuzat în ţara sa natală China de presupuse fapte de corupţie, precum şi dispariţia ziaristului saudit Jamal Khashoggi, despre care se bănuieşte că a fost asasinat în consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul sunt ultimele exemple a ceea ce The Guardian numeşte un fenomen îngrijorător în continuă creştere de răpiri, arestări şi asasinate dirijate de state autoritare, cu încălcarea dreptului internaţional. Observând că în China legea este ceea ce spune Partidul Comunist, New York Times consideră că arestarea şefului Interpol este mai degrabă o pedepsire a acestuia pentru eşecul lui în a folosi Interpolul pentru a-i urmări pe plan internaţional pe adversarii regimului de la Beijing. Pe de altă parte, cazul jurnalistului saudit dispărut, un opozant important al regimului de la Riad,  riscă să se transforme într-o criză internaţională, după cum remarcă Le Monde. Comunitatea internaţională trebuie să facă presiuni asupra Arabiei Saudite pentru ca aceasta să lase o echipă de experţi turci să inspecteze consulatul de la Istanbul, chiar cu preţul unei crize deschise cu regimul de la Riad şi omul său forte, Mohammed Ben Salman, care îşi joacă acum reputaţia şi poate chiar viitorul politic, scrie ziarul francez. Courrier International consideră însă că această dramă confirmă adevărata față a prinţului moştenitor Mohammed Ben Salman, un progresist autodeclarat, dar care este de fapt un autocrat patentat.  „Nicio voce independentă, nicio opinie divergentă nu va fi permisă”, avertiza Jamal Khashoggi, despre regimul saudit şi, din nefericire, a avut dreptate, conchide Courrier International./cciulu/sdm2
Carolina Ciulu – Rador