Exerciţiul naţional „Seism 2018”

Exerciţiul naţional „Seism 2018” va permite identificarea eventualelor deficienţe organizatorice, a precizat Viorica Dăncilă

Exerciţiul naţional „Seism 2018” va permite identificarea eventualelor deficienţe organizatorice, dar este util şi pentru ca populaţia să ştie ce are de făcut în caz de cutremur, a precizat, astăzi, Viorica Dăncilă, la Academia de Poliţie, unul din punctele unde se fac simulări. Ne spune mai multe Alina Bordeiaşu.
Reporter: Premierul Viorica Dăncilă a venit la Academia de Poliție de la Băneasa, unul din locurile de desfășurare a exercițiului național, împreună cu secretarul de stat Raed Arafat. Acesta i-a prezentat informații despre modul de desfășurare a intervenției: mai multe persoane prinse sub dărâmături, într-o clădire ce s-a prăbușit din cauza cutremurului. La fața locului au venit echipaje de pompieri, descarcerare și ambulanțe pentru acordarea primului ajutor. S-a reușit scoaterea a cinci persoane în viață, altele fiind încă prinse în interior, sub dărâmături, la subsolul clădirii. Potrivit scenariului, se acționează în continuare pentru evacuarea lor. Viorica Dăncilă a spus că această simulare va permite idnetificarea unor posibile deficiențe legislative, dar va reprezenta și un semnal de alarmă pentru populație.
Viorica Dăncilă: Vom vedea la sfârșit care este gradul de pregătire. Probabil, în urma acestei evaluări, vom vedea și care sunt deficiențele legislative. Este adevărat că și populația trebuie pregătită, pentru că, chiar dacă avem pregătirea necesară din punct de vedere tehnic, bineînțeles că fiecare cetățean trebuie să știe cum să reacționeze în astfel de situații.
Reporter: Viorica Dăncilă a mai spus că această simulare trebuia făcută și că evaluarea de la finalul celor cinci zile va permite stabilirea gradului de pregătire a echipelor de intervenție./asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI

*****

Un spital mobil se instalează în sectorul 5 al Capitalei, în Parcarea Academiei Române, în cadrul exerciţiului naţional „Seism 2018”

Un spital mobil se instalează în sectorul 5 al Capitalei, în Parcarea Academiei Române. Acţiunea are loc în cadrul exerciţiului naţional „Seism 2018”. Reporterul RRA Alex Lancuzov este acum în direct.
Reporter: Acest punct medical avansat este un spital mobil, un cort care poate primi până la 40 de pacienți, 10 critici și 20 – noncritici. Aici se fac triajul și stabilizarea, dar nu se operează. În 20 de minute a fost ridicat și poate primi răniții. Sunt trei astfel de spitale mobile în Bucureşti. Sunt dotate cu toată aparatura medicală necesară, inclusiv climatizare. Sunt și corturi de dormit, corturi-bucătărie, chiar și dușuri, pentru ca medicii să lucreze în mai multe schimburi sau să se organizeze singuri dacă sunt chemați la intervenții internaționale. Astfel de spitale mobile se amplasează și în zone care permit inclusiv aterizarea unui elicopter, iar după stabilizarea pacienții sunt trimiși la spitalele din Bucureşti./asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI

*****

Declaraţii ale premierului Viorica Dăncilă şi ale secretarului de stat în MAI Raed Arafat, la Ciolpani

Viorica Dăncilă: Un exerciţiu foarte important care ne va permite să vedem cum se face această mobilizare, dar în acelaşi timp, să vedem dacă, în urma acestui exerciţiu, există deficienţe şi cum putem înlătura aceste deficienţe. După cum ştiţi şi după cum a precizat domnul secretar de stat Raed Arafat, acest exirciţiu prespune şi participare internaţională şi se va desfăşura pe timpul a cinci zile, 24 de ore din 24.
Reporter: Aveţi emoţii că ceva nu ar putea să meargă bine în timpul acestui exerciţiu?
Viorica Dăncilă: Nu am emoţii, am încredere în desfăşurarea acestui exerciţiu, dar întotdeauna trebuie să fim foarte bine pregătiţi pentru a răspunde acestei provocări şi cred că acest exerciţiu ne va permite să vedem dacă sunt anumite probleme.
Reporter: Ce se întâmplă în acest moment pe teren? Aţi fost informat…?
Raed Arafat: Acum vom merge pe teren.
Viorica Dăncilă: Acum vom face o deplasare şi în teren.
Raed Arafat: Urmează să avem o conferinţă de presă aproximativ într-o oră, când o să vă dăm toate detaliile care au fost, inclusiv concluziile comitetului. Acestea vor fi comunicate în cadrul conferinţei de presă separate. Acum vom vizita cu doamna prim-ministru unul dintre site-urile de căutare-salvare, care este organizat la Academia de Poliţie. Mulţumesc.
Realizator: Am ascultat declaraţiile premierului Viorica Dăncilă şi ale secretarului de stat în MAI Raed Arafat. Şefa executivului s-a deplasat la Ciolpani, acolo unde a fost activat Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a intervenţiei din cadrul exerciţiului de simulare în caz de cutremur./lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI

*****

Activarea Centrului Naţionale de Coordonare şi Conducere

Este în curs de activare şi Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, de la Ciolpani, în apropierea Capitalei.
Autorităţile urmează să facă declaraţii de aici în mai puţin de o oră.
Reporter: Simona Uţă – Şedinţa Comandamentului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă de aici, de la Ciolpani, a inceput în jurul orei 13:30. Din clipă în clipă este aşteptată să ajungă aici şi doamna Viorica Dăncilă, premierul României. Domnul secretar de stat Raed Arafat se află de mai bine de o oră; monitorizează modul în care se construieşte efectiv acest centru, pentru că s-au ridicat deja zeci de corturi gonflabile în care va avea loc acest comandament. După şedinţa de la ora 13:30, secretarul de stat Raed Arafat va pleca în teritoriu să viziteze, să inspecteze unul dintre locurile în care se desfăşoară exerciţiul.
Aşteptăm primele declaraţii de presă în jurul orei 14:00. Din primele informaţii, deja din toată ţara au plecat convoaiele de la ISU, din judeţele cele mai îndepărtate chiar. Se estimează că în opt ore în Capitală vor ajunge sute de pompieri, cu autospeciale de primă intervenţie, cu ambulanţele SMURD, autospecialele de descarcerare grea. Şoferii aflaţi în trafic pe drumurile naţionale sunt rugaţi să dea prioritate acestor coloane speciale care se îndreaptă spre Capitală şi e foarte bine, cred, să reamintim, ca toată populaţia să ştie: nu s-a întâmplat nimic, suntem doar într-un exerciţiu. Populaţia trebuie să fie calmă şi doar să permită accesul forţelor de ordine.
*
Realizator: Corespondenţii RRA transmit că au fost mobilizaţi şi sute de pompieri din Neamţ, Gorj, Giurgiu, Prahova, Vrancea, Braşov sau Arad./cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI

*****

Intervenţie de salvare în cartierul Rahova

O intervenţie complexă a echipelor de salvare are loc şi în cartierul Rahova, pe strada Veseliei. Este în direct, Alina Bordeiaşu.
Reporter: Bună ziua. Mă aflu pe strada Veseliei, nr.10, din sectorul 5 al Capitalei, la Fabrica Industria Iutei SA, unde, potrivit scenariului autorităţilor, o parte a clădirii
s-a prăbuşit în urma cutremurului. Mai multe persoane au fost prinse sub dărâmături, opt dintre ele au fost evacuate, au fost scoase pe targă, iar două sunt încă prinse în interior sub dărâmături. În urma cutremurului a avut loc şi un incendiu, astfel încât la faţa locului se află mai multe maşini de pompieri care intervin la această oră. De asemenea, sunt echipaje de la descarcerare şi SMURD, care acordă răniţilor asistenţă medicală de urgenţă la faţa locului, după care aceştia vor fi transportaţi la Spitalul Floreasca din Bucureşti. Exerciţiul este în plină desfăşurare, iar strada a fost închisă circulaţiei auto de către echipajele de la Poliţie./pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI

*****

Intervenţie de salvare în Colentina

O altă zonă posibil afectată de cutremur este Colentina, unde o aripă a spitalului s-ar fi prăbuşit. Avem informaţii de acolo, în direct de la reporterul nostru Felicia Mocanu. Bună ziua, Felicia! Te ascultăm.
Reporter: Bună ziua! În acest moment mă aflu la Spitalul de Urgenţă Floreasca, din capitală, unde în urmă cu puţin timp au fost deja aduse cu ambulanţa cinci persoane, victime ale cutremurului. S-a activat deja în cadrul Spitalului, aşa numitul „plan alb”, ceea ce înseamnă că deja pacienţii au primit îngrijiri medicale şi în momentul de faţă, în cadrul spitalului nu este sub nicio formă perturbată activitatea. Se aşteaptă ca şi în orele următoare, aici la Floreasca să fie aduse mai multe victime, iar în caz de urgenţă va fi aplicat planul ruşu, ceea ce înseamnă că va exista o colaborare între mai multe instituţii precum: Poliţie, Ambulanţă, SMURD, Pompieri. Deocamdată rămânem aici la faţa locului. Urmează să vedem ce se va întâmpla şi de unde vor fi aduse şi celelalte victime. Deocamdată aceste cinci victime sunt aduse din zona perimetrului spitalului şi primesc, în momentul de faţă, îngrijiri medicale./rpatulea/pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI