NASA va continua să utilizeze rachetele Soiuz

Agenţia spaţială americană NASA afirmă că va continua să utilizeze rachete ruseşti Soiuz, în pofida lansării ratate de joi, care a dus la aterizarea de urgenţă a celor doi astronauţi aflaţi la bord. Şeful NASA a declarat la Moscova că se aşteaptă ca o nouă misiune să aibă loc în decembrie şi spune că cei doi membri ai echipajului, un rus şi un american, sunt gata să zboare din nou pentru a-i înlocui pe colegii aflaţi pe Staţia Spaţială Internaţională.

Autorităţile ruse au oprit zborurile Soiuz până la elucidarea cauzelor care au provocat incidentul. Corespondentul RRA la Moscova transmite că ruşii sunt foarte interesaţi păstreze cooperarea cu americanii măcar în acest domeniu.

Corespondenţă din Moscova – Reporter: Alexandru Beleavschi – Agenţia spaţială americană NASA, care participă la anchetă, apreciază că stabilirea cauzelor şi remedierea defecţiunilor va lua două sau trei luni. Directorul NASA, Jim Braidenstein, care împreună cu şeful ROSSCOSMOS, Dmitri Rogozin, a asistat la lansarea nereuşită de pe Cosmodromul Baikonur, a declarat că Agenţia spaţială americană are în continuare încredere în navele Soiuz şi va continua cooperarea cu ROSSCOSMOS.

„Cooperarea cu NASA este foarte importantă pentru Rusia – financiar, ştiinţific, dar şi politic -, cercetarea spaţiului cosmic fiind practic singurul domeniu neafectat de conflictul dintre cele două ţări.”

Pe de altă parte – afirmă mediile ruseşti -, accidentul ar putea avea consecinţe serioase pentru ROSSCOSMOS şi întregul sector spaţial rusesc, confruntat în ultimii ani cu numeroase probleme. Transportul echipajelor la şi de la SSI a rămas, practic, singurul atu al Rusiei, dar şi aici ea va avea de înfruntat în curând atât concurenţa NASA, cât şi, posibil, a unor companii spaţiale private./cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 octombrie