Începe o nouă săptămână parlamentară. Deputaţii reiau dezbaterile asupra legii offshore, care reglementează exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră. Tot la Cameră, liberalii au depus o moţiune simplă la adresa ministrului culturii pentru modul cum se derulează aniversarea Centenarului. Angela Matei are mai multe informaţii:
Reporter: Ministrul culturii, George Ivaşcu, este aşteptat în plenul Camerei Deputaţilor pentru a oferi explicaţii privind gestionarea manifestărilor dedicate Centenarului. Dezbaterea a fost iniţiată de liberali prin depunerea unei moţiuni simple. Explicaţiile aparţin deputatului PNL, Gigel Ştirbu.
Gigel Ştirbu: Semnatarii acestei moţiuni îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de incapacitatea guvernului de a putea gestiona marea sărbătoare de la 1 Decembrie 2018, îngrijorare manifestată şi de istorici, de asociaţii culturale, de oameni de cultură.
Reporter: Social-democraţii susţin în schimb că prin depunerea unui şir de moţiuni simple pe diverse teme, PNL încearcă doar să păstreze statutul de principal partid de opoziţie. Tot la Camera Deputaţilor se reiau discuţiile asupra legii offshore. Documentul reglementează exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră şi a fost retrimis din plen Comisiilor de spcialitate la solicitarea UDMR, după ce social-democraţii au introdus mai multe amendamente care au provocat nemulţumirea opoziţiei dar şi a partenerilor din ALDE. Deşi au avut o întâlnire informală miercuri, liderii grupurilor parlamentare nu au rezolvat divergenţele. Pentru PSD, unele prevederi nu sunt negociabile. Prioritatea este ca statul român să câştige, spune deputatul Daniel Suciu.
Daniel Suciu: Principiul prin care noi spunem că introducem un impozit pe venituri suplimentare este nenegociabil. Că 50% din cantitatea de gaze trebuie să fie tranzacţionată pe bursa romanească este nenegociabil.
Reporter: ALDE pledează pentru o soluţie bazată pe consens. Potrivit deputatului Varujan Vosganian, este nevoie de predictibilitate şi de un câştig egal pentru statul român şi investitori.
Varujan Vosganian: Legea pe care o votăm noi ar trebui să rămână neschimbată şi cred că asta se va întâmpla pentru că România trebuie să vă spun că nici în trecut nu şi-a încălat înţelegerile.
Reporter: Opoziţia şi-a menţinut criticile şi nu este de acord cu noul nivel de taxare propus de PSD. Deputatul USR, Cristina Prună.
Cristina Prună: Investitorii, pe de o parte, invocă această ordonanţă care scuteşte de la orice taxe şi impozite suplimentare, iar de cealaltă parte, PSD a venit cu un nou nivel de taxare care practic este mai mare decât cel votat în luna iulie.
Reporter: Comisiile de specialitate urmează să decidă forma în care va arăta raportul ce va fi supus votului în plenul Camerei Deputaţilor./aboboc/schelaru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (15 octombrie)