Peste 25.000 de credincioși la slujba Sfintei Liturghii de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași

Mii de credincioși veniți din toate colțurile țării, dar și ieșeni, au participat la Sfânta Liturghie de Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași. De asemenea, au fost prezenți reprezentanți ai autorităților publice naționale și locale.

În ziua de pomenire a Sfintei Cuvioase Parascheva, la Slujba Sfintei Liturghii ce a avut loc pe un podium special amenajat, pe Pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, au participat peste 25.000 de credincioși. În același timp, la rândul întins pe trei kilometri, peste 10.000 de pelerini au ascultat Sfânta Liturghie, așteptând să ajungă să se închine la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina.

Slujba a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Gheorghios, Mitropolit de Kitrous, Katerini și Platamonas, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și alți 20 ierarhi din ţară şi străinătate. Printre aceștia s-au numărat: Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor (Republica Moldova); Preasfinţitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum şi Vicar al Patriarhiei Antiohiei (Siria) și Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți (Republica Moldova).

Răspunsurile la strană au fost date de Corul Iosif Naniescu al Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași și Corul Chivotul, al Catedralei Mitropolitane din Iași.

După prima parte a Sfintei Liturghii și rostirea Evangheliei, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a dat citire mesajului de binecuvântare trimis de Preafericitul Patriarh Daniel. „Sfânta Mare Muceniță Ecaterina împodobește cu numele ei calendarul Bisericii, fiind, prin viaţa şi jertfa ei, nu numai model sau icoană de lumină, ci şi rugătoare şi sprijinitoare pentru cei care doresc să urmeze lui Hristos, pentru a dobândi mântuirea şi viaţa veșnică din Împărăția Preasfintei Treimi. Anul acesta, 2018, în data de 25 noiembrie, la sărbătoarea Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina, va fi târnosită Catedrala Mântuirii Neamului sau Catedrala Națională din București, eveniment la care sunteți invitați toţi cei prezenți aici. (…) Cinstirea sfinților martiri, prin rugăciuni şi cântări de laudă adresate lor, prin sărutarea icoanei lor şi a sfintelor moaște, aduce mari şi multe binecuvântări credincioșilor. În această privință, Sfântul Vasile cel Mare ne învață zicând: «Cel ce atinge moaşte de martir participă la sfințenia şi harul care se află în ele». Sfinţii martiri şi sfinţii cuvioși au în comun iubirea lor jertfelnică pentru Hristos; martirii sau mucenicii au îndurat multe suferințe, iar cuvioşii şi-au asumat multe nevoințe (pocăință, postire, priveghere ş.a.). De aceea, viaţa cuvioşilor sau asceţilor a fost numită şi «mucenicia albă»” a menționat Preafericirea Sa în mesajul transmis.

Apoi Înaltpreasfinţitul Părinte Gheorghios, Mitropolit de Kitrous, Katerini și Platamonas, a rostit un cuvânt de învățătură: Înaltpreasfinția Sa a amintit faptul că „Nu este greu să ne dăm seama din această pildă (n.r.: Pilda semănătorului), de faptul că noi toți, ca oameni, nu am putea spune cu certitudine că aparținem unui anume tip de oameni, dintre cei pe care Domnul Hristos ni-i aduce înainte astăzi. Aceasta și pentru că de multe ori noi ne aflăm fie într-o stare spirituală, fie în alta, precum şi pentru că viața noastră este o luptă continuă în care oamenii uneori cad, iar alteori se ridică. Uneori ne luptăm cu aprindere, alteori deznădăjduim, iar alteori ne lenevim duhovnicește. De aceea și Hristos la sfârșitul cuvintelor sale, ne vorbește despre răbdare. Fără răbdare, fără credință, fără luptă, nu poate exista propășire duhovnicească în inimile noastre. Și pentru ca cuvântul lui Dumnezeu să rodească, așa cum rodește orice sămânță, avem nevoie de timp, de purtare de grijă, de stăruință în slujire, sau, într-un cuvânt, de răbdare.”

De asemenea, cinci credincioși a căror date de naștere sunt în preajma Marii Uniri de la 1918 au primit de la Înaltpreasfințitul Teofan cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucuvinei, „Crucea Moldavă pentru mireni”. Fiecare dintre cei cinci reprezintă o regiune istorică a României Mari, după cum urmează: Daria Vătavu (din Moldova, jud. Iași), Doble I. Clinciu (Țara Românească, jud. Buzău), Constantin Cojocari (Basarabia, com. Hâncești), Dora Gheață (Bucovina, jud. Suceava) și Gavrilă Bîrluț (Ardealul, jud. Alba). „Am considerat de bine să-i onorăm împreună cu dumneavoastră, pentru că toți cinci au cunoscut primul război, chiar dacă erau copii, au trăit în perioada interbelică, au cunoscut trei dictaturi și, iată, Dumnezeu a îngăduit ca să viețuiască și după ’90 încoace, să ne dăruiască nouă pildă de supraviețuire în vremuri grele. După propria mărturie, doar credința în Dumnezeu i-a ajutat să pătrundă printr-un veac întreg cu bucuriile lui dar, mai ales, cu încercările sale” a precizat IPS Teofan.

Programul Sărbătorii dedicate Sfintei Cuvioase Parascheva va continua astăzi cu Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană), de la ora 17.00.

Sinteză: Mariana Drăgoi