Ungaria nu permite existența persoanelor fără adăpost

Aşa cum v-am informat, printr-o modificare adusă Constituţiei Ungariei în luna iunie a acestui an, ţara vecină practic a interzis statutul de persoană fără adăpost. Legea care pune în aplicare prevederea constituţională a intrat în vigoare luni, 15 octombrie. Actul normativ prevede că „se interzice ocuparea ca mod de viaţă a spaţiilor publice”. Persoanele care nu respectă această prevedere, în primă instanţă sunt somate să părăsească spaţiile publice pe care le ocupă. În cazul în care nu se conformează, sau dacă, deși părăsesc spațiile publice, dar în termen de 90 de zile primesc patru somaţii de acest fel, atunci sunt arestate contravenţional, după care pot fi condamnate penal la pedeapsa închisorii. În acest caz bunurile mobile ale persoanei respective „care nu pot fi păstrate” sunt distruse.

Potrivit informaţiilor poliţiei, furnizate pentru cotidianul maghiar Népszava în prima zi în care legea a fost aplicată poliţia maghiară a distribuit 27 de somaţii. Majoritatea „contravenienţilor” s-au conformat, dar marţi au început verificările nu doar în pasajele subterane şi în gurile de metrou budapestane, dar şi la marginile pădurilor, acolo unde oamenii fără adăpost își construiseră barăci improvizate. Potrivit prevederilor legii, poliţia are dreptul de a distruge aceste adăposturi construite fără forme legale, dar până în prezent presa maghiară nu a aflat despre astfel de cazuri.

Problema oamenilor fără adăpost este că nu au unde să se retragă. Numărul locurilor din azilurile de noapte este limitat, iar beneficiarii acestora se plâng, că deseori sunt jefuiţi de către colocatari.

Duminică, la chemarea unor organizaţii civice, mai multe sute de persoane au demonstrat în faţa parlamentului, solicitând retragerea actului normativ care – în opinia protestatarilor – încalcă drepturile omului şi a convenţiilor internaţionale la care Ungaria este parte.

Reglementarea maghiară este criticabilă din punctul de vedere al legislaţiei europene. Odată cu acceptarea Pilonului european al drepturilor sociale, Ungaria s-a angajat că va asigura adăpost şi servicii pentru cei care nu au unde să locuiască pentru a sprijini integrarea socială a acestora. Acest principiu ar trebui să guverneze reglementările maghiare privind tratamentul persoanelor fără adăpost, a declarat pentru cotidianul amintit Christian Wigand, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene. Acesta a opinat însă că, probabil că modificarea adusă Constituţiei ungare din luna iunie nu încalcă reglementările Uniunii Europene.

Székely Ervin, Rador