2018. október 18

Románia és az Egyesült Arab Emirségek a jövőben több területen erősitik együttműködési kapcsolataikat

Románia és az Egyesült Arab Emirségek elhatározták, hogy a jövőben fokozzák az együttműködést több területen. Szerdán, Abu Dhabiban közös nyilatkozatot irtak alá a két ország kormányai közötti gazdasági sratégiai partnerség megkötésére. E döntés Viorica Dăncilă román kormányfő és Mohammed bin Rásid al-Maktúm miniszterelnök találkozóján született. A közös nyilatkozat leszögezi, hogy Románia és az Egyesült Arab Emirségek a jövőben együttműködnek olyan fontos gazdasági ágazatokban, mint a kereskedelem, beruházások, mezőgazdaság, pénz- és bankügyek, energia, szállitás, IT és szállitási infrastruktúra. A nyilatkozat szerint, a két miniszterelnök közös akcióterv mielőbbi elfogadása mellett szállt sikra, amely kijelöli azokat a konkrét lépéseket, amelyeket a bukaresti és az Abu Dhabi-i kormánynak kell megtennie a gazdasági stratégiai partnerség gyakorlatba ültetése érdekében.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.18)

Klaus Iohannis Brüsszelben: Románia csatlakozni óhajt az euróövezethez

A migráció, a biztonság és az euróövezet jövöje azon témák között szerepelt, amelyeket az EU-tagországok állam- és kormányfői a brüsszeli csúcstalálkozó vitattak meg. A helyszinen jelenlevő román újságiróknak Klaus Iohannis kijelentette, hogy Románia csatlakozni óhajt az euróözevezthez, és e célkitűzést elkötelezetten és fenntarthatóan kezeli. Az államelnök elismerte, azonban, hogy az euróövezetbe való belépésre nem kerül sor hamarosan, mivel „nálunk a dolgok lassan mozognak”. Másrészt, Klaus Iohannis elmarasztalta az igazságügyi törvényeket módositó hétfői sürgösségi kormányrendeletet, amely szerinte aggodalomra ad okot. A birók nyugdijba küldése, vagy az ügyészekre érvényes új kritériumok csak néhány olyan aspektus, amelyet nem vitattak meg előzőleg a román Parlamentben, hangsúlyozta Iohannis. Az államelnök megerősitette, hogy „Románia nem léphet vissza a korrupció elleni küzdelemben”. „Ez megengedhetetlen, és soha sem fogok egyetérteni ezzel. Komoly, elkötelezett korrupcióellenes küzdelmet kell folytatnunk, de ehhez a Korrupcióellenes Ügynökség (DNA) élére egy független, eltökélt személyt kell kinevezni”, fűzte hozzá, Adina Florea jelölésére utalva.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.18)

Kerekasztal-megbeszélést szervezett a Román–Orosz Gazdasági és Kulturális Együttműködési Kamara

Az Orosz Föderáció ellen elrendelt európai uniós gazdasági szankciók kis mértékben érték el céljaikat, nyilatkozta csütörtökön Cătălin Ivan európai parlamenti képviselő. A Román–Orosz Gazdasági és Kulturális Együttműködési Kamara által szervezett kerekasztal-megbeszélésen Cătălin Ivan megjegyezte, hogy a szankciók csak az orosz cégekkel üzleti kapcsolatban álló európai társaságok tevékenységére hatottak. „A Világbank tanulmányai szerint e gazdasági szankciók tényleges hatása kevesebb mint 1%. A szankciók, természetesen,gondokat okoztak Oroszország gazdaságának, amelyet át kellett szervezni. 2014 után az orosz gazdaságban a dolgok 2-3 éven át bizonyos irányba alakultak, de ha most közelebbről megnézzük, azt tapasztaljuk, hogy 2014-ben Oroszország küladóssága 729 miliárd dollár volt, mig most 200 miliárd dollárral kevesebb”, fűzte hozzá az EP-képviselő. Megjegyzendő, hogy 2014-től az EU megszoritó intézkedéseket vezetett be Oroszország ellen, válaszként a Krim annektálására és Ukrajna szándékos destabilizálására. Ami a román-orosz kapcsolatokat illeti, a megbeszélések részvevői rámutattak, hogy e kapcsolatokat jelenleg a felfelé ívelő tendencia jellemezi, amit az is bizonyit, hogy ez év első hat hónapjában a kereskedelmicserék volumene elérte a 2,4 miliárd dollárt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.08)

Három illegális bevándorlót tartóztattak fel Románia nyugati határán

Három illegális bevándorlót tartóztattak fel csütörtökre virradólag, Románia nyugati határán. A Romániában menedéket kérő bangladeshi állampolgárok illegálisan akarták átlépni a határt Szerbiába. A bevándorlókra a Temes megyei Zsombolya város környékén figyelt fel a rendőrség. Az ellenörzések nyomán kiderült, hogy a migránsok – két felnőtt és egy kiskorú – egyik nyugat-európai országba akartak eljutni. Az ügyben az államhatár illegális átlépésének kísérletéért indult eljárás. A bevándorlókat a Temesvári menekültközpont vette át, tájékoztatott a román rádió helyi tudósitója. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.18)

Rozália Gănciulescu