2018. október 19

A Velencei Bizottság aggodalmának adott hangot a tervezett román büntetőjogi reform számos eleme miatt

„Aggodalomra ad okot a tervezett román büntetőjogi reform számos eleme, a javasolt módosítások gyengítik a korrupció, az erőszakos bűncselekmények és a szervezett bűnözés elleni küzdelem hatékonyságát”, írta pénteken közzétett állásfoglalásában a Velencei Bizottság. Az Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó szakértői testülete azt ajánlotta a román hatóságoknak, hogy értékeljék újra a büntető törvénykönyv és a büntetőeljárási törvénykönyv módosításait egy átfogó konzultáció során, egy olyan új tervezet összeállitásáért, amely széleskörű társadalmi támogatottságot élvez és megfelel a nemzetközi sztenderdeknek.A Velencei Bizottság pénteki plénumám napirenden szerepeltek a romániai igazságügyi törvényekkel és a bűntető törvénykönyvvel kapcsolatos vélemények. A vitán részt vett Tudorel Toader igazságügyi miniszter és Florian Iordache, a képviselőház igazságügyi törvényekkel foglalkozó különbizottságának elnöke is. Másrészt, Klaus Iohannis államfő felszólította a bukaresti szociálliberális kormánytöbbséget, hogy a Velencei Bizottság pénteken közzétett Romániáról szóló jelentését figyelembe véve módosítsa az igazságügyi törvényeket. Iohannis szerint az Európa Tanács szakértői testületének állásfoglalása is igazolja, hogy a bukaresti büntetőjogi reform a jogállamiságot veszélyezteti és gyengíti a korrupció elleni küzdelmet. Tudorel Toader első reagálásában leszögezte: Megengedhetetlen, hogy az államelnök elvárja az igazságügyi miniszter lemondsát olyan törvénytervezetek miatt, amelyeket nem az igazságügyi minisztérium kezdeményezett és dolgozott ki.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.19)

Corina Creţu elégedetlen az európai alapok lehivásának ütemével

Corina Creţu regionális politikával megbizott európai biztos pénteken, Bukarestben kijelentette, hogy valamennyi uniós tagállamot figyelmeztette – nemcsak Romániát – az európai alapok lehivási ütemére.Mint hozzáfűzte, a román kormányt mindig figyelmeztette a Románia rendelkezésére bocsátott alapok elveszitésére. „Már négy éve mind ezt mondom, semmi újat nem mondok most sem, ugyanazt mondom, amit ezelőtt 2-3 évvel. Azzal vádolnak, hogy mindezt miért nem mondtam a Cioloş-kormány idején.Számomra nem fontos, hogy milyen kormány van hatalmon”, hangsúlyoza Corina Creţu. Arra az újságírói kérdésre, miszerint Viorica Dăncilă miniszterelnök erőfeszitést tesz a külföldi beruházók romániai vonzásáért, olyan körülmények között, amikor az európai alapokat Románia elvesziti, Corina Creţu azt válaszolta, hogy „minden országnak hasonlóképpen kell cselekednie, de a miniszterelnöknek elsősorban arra kellene összpontositania, hogy Románia hogyan költi el az ingyen kapott pézt, amelyet az Európai Unió folyósit számunkra”. Megjegyzendő, hogy Corina Creţu pénteken, Bukarestben részt vett a CESAER-konferencián, az európai műszaki- és tudományegyetemek nemzetközi szervezetének rendezvényén.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.19)

Romániát elitélte az Európai Unió Birósága a hulladéktárolásra vonatkozó uniós irányzat megszegése miatt

Romániát elitélte az Európai Unió Birósága a hulladéktárolásra vonatkozó uniós irányzat megszegése miatt, ugyanis 68 szemétgödör továbbra is fedetlen, noha a román hatóságoknak 2009. július 1-ig kellett volna intézkedniük a hulladéktárolók reabilitálásáért. Az EU Birósága egyelőre nem rendel el pénzügyi szankciót Románia ellen, mindössze a perköltséget kell kifizetnie.A környezetvédelmi minisztérium közleményében megjegyzi, hogy jelenleg 51 hulladéktároló van, amelyek nem felelnek meg az uniós direktivának, de ezek egyes fizetésképtelen vagy csődbe ment vállalatokhoz tartoznak, ami elneheziti a rehabilitációs folyamatot, áll a közleményben. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.19)

Giurgiu megyében rohamosan terjed az afrikai sertéspestis

Másfél hónap alatt 17 fertőző gócot azonosítottak. Annak dacára, hogy az állategészségügyi hatoságok közölték: meghozták a szükséges intézkedéseket a járvány elterjedésének megakadályozására, az utóbbi három sertéspestis gócot Comana községben azonositották, amely az azonos nevű természeti rezervátum közelében található.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.19)

Másfél hónapon belül valószinüleg megkezdik a Tulceat Brăilaval összekötő dunai hid megépitését

A Tulceat Brăilaval összekötő dunai hid megépitésének határidejét Eugen Teodorovici pénzügyminiszter előbbre hozta, miután Jijila (Tulcea megye) községben tett látogatást. A pénzügyminiszter – aki egyben Tulcea megye szenátora is – a helyben tartott sajtóértekezleten elmondta, hogy „csak néhány kormányhatározatra van szükség, ahhoz hogy legkésőbb december 10-ig kormányrendeletet bocsássanak ki a munkálatok megkezdésére”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.19)

Rozália Gănciulescu – RADOR