27 de ambasadori în România şi reprezentanţii autorităţilor locale din Timişoara au discutat astăzi despre promovarea oraşului în scopul atragerii de turişti în 2021, când va fi Capitală Culturală Europeană. Reprezentanta Republicii Peru, Maria Eugenia Echeverría Herrera, a declarat că, în măsura în care va exista deschidere şi în afara spaţiului european, ţara sa va participa la organizarea de acţiuni culturale comune.
Maria Eugenia Echeverría Herrera: Când veţi ocupa preşedinţia Consiliului Europei, noi vom sărbători 80 de ani de colaborare diplomatică. Avem planificate multe evenimente în Bucureşti, dar şi aici. Ştim cât de importantă este pentru voi organizarea pe perioada ocupării titlului de Capitală Cultural Europeană în 2021. Eu sper ca voi să organizaţi activităţi şi cu ţări care nu se află în comunitatea europeană pentru a vă arăta deschiderea faţă de întreaga lume. Un lucru uimitor în Timişoara este multiculturalitatea şi diversitatea etnică.
Realizator: În ceea ce priveşte relaţiile economice, ambasadorul Egiptului, Salah El-Sadek, spune că oportunităţile de afaceri prezentate au fost concrete şi vor putea duce la extinderea colaborării bilaterale.
Salah El-Sadek: Dintre toate întâlnirile noastre diplomatice de până acum cele din Timişoara au fost cele mai clare. Legate de extinderea colaborărilor externe, cu exemple de situaţii concrete. Ceilalţi au încercat, dar nu au fost la fel de expliciţi, precum au fost oficialii din Timişoara. Poate poziţia geografică a Timişoarei, proximitatea ei de zece alte capitale europene a ajutat la clarificarea unor chestiuni.
Realizator: Vizita de promovare şi documentare a Corpului Diplomatic acreditat în România este organizată în contextul marcării Centenarului Marii Uniri şi are loc în mai multe judeţe. Potrivit Radio România Timişoara, în vestul ţării, cei 27 de ambasadori au fost în Oradea, Arad şi Timişoara./csimion/gpodea

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (21 octombrie)