2018. október 24

A Cotroceni palotában befejeződtek a partalmenti pártokkal tartott konzultációk

A Cotroceni palotában befejeződtek az igazságügyi törvényekkel kapcsolatos egyeztetések, amelyeket Klaus Iohannis államfő kezdeményezett a parlameti pártok képviselőivel. Az államfő szerint az igazságügy függetlenségének szavatolása érdekében újra kell gondolni, modernizálni és javitani kell az igazságügyi törvényeket, és ehhez politikai paktumra van szükség. A szocáldemokraták nem támogatják az emlitett paktumot és úgy vélik, hogy politikai megállapodást kell kötni, amely visszaállitja az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat, miközben az ALDE parlamenti konszenszust szorgalmaz.Az RMDSZ a Velencei Bizottság ajánlásainak tiszteletben tartását kérte, mig a Népi Mozgalom Párt (PMP) közölte, hogy bizalmatlansági inditványt nyújt be a kormány ellen, amely – szerinte – teljesen kompromittálta magát. (RADOR HIÜGYNÖKSÉG)

Elfogadta a képviselőház a fekete-tengeri földgáz kitermelését lehetővé tevő törvényt

A képviselők 170 szavazattal, három ellenében és egy tartózkodás mellett szerdán elfogadták a Fekete-tengeri altalajkics kitermelésére vonatkozó (offshore) törvény tervezetét, amelyet kihirdetés végett megküldenek Klaus Iohannis államelnöknek.A tervezet első változatát már július elején megszavazta a parlament, de az államfő augusztus elején visszaküldte azzal érvelve, hogy olyan szabályozásra van szükség, amely hosszú távon méltányosan osztja el a hasznot az állam és a beruházók között. A most megszavazott jogszabályban Klaus Iohannis észrevételeit részben elfogadták, így a földgázt kitermelő vállalatokkal szemben alkalmazott járadék nem fog változni a kitermelés idején, ugyanakkor a vállalatoknak a gáz felét a romániai energiatőzsdén kell értékesíteniük.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.24)

A képviselők elfogadták a pénzmosás leküzdéséről szóló törvénytervezetet

Megismételt szavazással a képviselőház elfogadta a pénzmosás leküzdéséről szóló törvénytervezetet, amelyet először két szavazat hiánya miatt utasitották vissza.Daniel Suciu szociáldemokrata képviselő a szavazás megismétlését kérte, az elektronikus szavazatszámláló hibájára hivatkozva. A voksolás megismétlését elmarasztalta az RMDSZ. Liviu Dragnea házelnök szerint a szavazás megismételhető egy parlamenti csoport elnökének kérésére, a képviselőház működési szabályához hiven.A jogszabály a pénzmosás elleni európai irányelvet hivatott beépíteni a romániai joggyakorlatba. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.24)

November 1-től nem növekszik a minimálbér

A minimálbért nem november 1-től, hanem december 1-től vagy jövő év január elsejétől növelik, közölte szerdán Viorica Dăncilă miniszterelnök, hozzáfűzve, hogy a jövő héten befejezik a miniszterek munkájának kiértékelését, amelyet a PSD Végrehajtó Bizottsága elé terjesztenek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.24)

A jövő évtől nem gyártanak olcsó gyógyszereket

A jövő évtől nem gyártanak és nem forgalmaznak a román piacon 25 lejnél olcsóbb (úgynevezett generikus) gyógyszereket, közölte két gyógyszergyártói egyesület.Az eljárás több mint nyolc és félmillió pácienst érint. Ezek a gyógyszerek megszünnek mivel gyártásuk nem jövedelmező és az eladási ár kisebb a gyártási árhoz képest. Adrian Grecu, a Generikus Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke elmondta: „Az olcsó gyógyszerek nélkül a gyógyszer-finanszirozó rendszer nem működik. Mi ellenőrizzük a gyógyszerköltségeket, hiszen olyan generikus gyógyszerek is vannak, amelyek tizszer olcsóbbak az úgynevezett originális (eredeti) gyógyszerekhez képest”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.24)

Moldova Köztársaságban ünnepi programokkal köszöntik a Román Hadsereg Napját

Moldova Köztársaságban ünnepi programokat szerveztek a Román Hadsereg Napja alkalmából. A Prutton túli országba nemrég vezették be az ünnepet. Szerdán emlékező felvonulást és katonai ceremóniát tartottak Moldova Köztársaság déli részében, Feşteliţa településen, a Román Hősök Temetőjében, amelyen részt vett Daniel Ioniţă, Románia kisinyóvi nagykövete is.A Román Hadsereg Napját csak az utóbbi években kezdték ünnepelni Moldova Köztársaságban és ugyancsak az utóbbi 10-12 évben kezdtek foglalkozni a román katonai sirok rehabilitálásával.A több mint 200 temető közül, ahol román katonák pihennek, mindössze 13 újitottak fel, valamennyit a bukaresti hatóságok támogatásával.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.24)

Rozália Gănciulescu