Acordul dintre Uniunea Europeană şi Japonia va aduce un număr semnificativ de beneficii cetăţenilor ambelor părţi

Acordul dintre Uniunea Europeană şi Japonia – finalizat anul trecut şi în prezent în proces de verificare legislativă şi traducere – va aduce un număr semnificativ de beneficii cetăţenilor celor două părţi, a declarat astăzi şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România. Angela Cristea a participat la o conferinţă pe această temă, organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a României.

Angela Cristea: Este un acord bun pentru economiile noastre pentru că cei mai mulţi beneficiari sunt întreprinderi mici şi mijlocii, care astfel au acces neîngrădit pe piaţa parteneră şi este un acord foarte bun şi pentru cetăţenii noştri, pentru că se creează locuri de muncă printr-un comerţ mai intens, dar şi pentru că acest acord aduce asigurări în privinţa promovării standardelor noastre europene foarte înalte în domeniul social, de exemplu, în domeniul protecţiei mediului încojurător şi în domeniul protecţiei investiţiilor.

Realizator: Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihai Daraban, a precizat că schimburile economice bilaterale dintre ţara noastră şi Japonia au fost anul trecut de 580 de milioane de euro. El speră ca oamenii de afaceri români să profite de pe urma acestui acord:

Mihai Daraban: Sunt implicaţi în acest High-Tech şi când spun High-Tech nu ne gândim doar la partea de IT, vorbim de absolut toate domeniile industriale unde economia japoneză excelează. Să vedem noi ce oferim! Noi, dacă o să vindem grâu neprelucrat, cum facem acum şi nu reuşim să aruncăm agricultura peste 5% din PIB, nu o să avem mari aşteptări. Ok! O să vindem vinuri pe piaţa Japoniei, dar, cu tot respectul, vinul nu este un produs cu valoare adăugată mare!

Realizator: După implementarea completă a acordului, Japonia va reduce cu 97% taxele vamale la importul din Uniunea Europeană./ilixandru/fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 24 octombrie