Deputaţii au adoptat Legea Offshore, care va fi trimisă preşedintelui Klaus Iohannis spre promulgare

Deputaţii au adoptat astăzi Legea Offshore, care va fi trimisă preşedintelui Klaus Iohannis spre promulgare. Dezbaterile asupra legii, care reglementează modul de exploatare a gazelor din Marea Neagră, au fost reluate în Parlament ca urmare a cererii de reexaminare a şefului statului. Ce au decis deputaţii, după rediscutarea proiectului de lege, ne spune Angela Matei:

Reporter: Pe partea de fiscalitate nivelurile de impozitare au rămas aceleaşi. Astfel, investiţia celor care opereză se deduce maxim 30% din impozitul pe venitul suplimentar, iar jumătate din producţia de gaz din Marea Neagră se tranzacţionează pe Bursa din România. S-a modificat în schimb modul în care vor fi utilizaţi banii din impozitarea veniturilor suplimentare: aceştia vor ajunge într-un cont special pentru finanţarea extinderii reţelelor de distribuţie şi transport al gazelor.

S-a acceptat şi un amendament repins iniţial de comisii, cerut atât de PNL, cât şi de ALDE, şi susţinut apoi şi de PSD. Este vorba despre o clauză de stabilitate care prevede ca pe perioada acordului să nu fie modificată fiscalitatea pentru acordurile petroliere offshore aflate în desfăşurare. În cadrul dezbaterilor, opoziţia a criticat lipsa unor calcule precise pentru fundamentarea modificărilor aduse. De cealaltă parte, parlamentarii puterii spun că statul român este protejat prin această lege, iar profitul se împarte echitabil./ilixandru/fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 24 octombrie