Partidele politice sunt aşteptate, la Palatul Cotroceni, la consultări cu preşedintele Klaus Iohannis pe tema legilor justiţiei

Partidele politice sunt aşteptate, astăzi, la Palatul Cotroceni, la consultări cu preşedintele Klaus Iohannis pe tema legilor justiţiei. Toate formaţiunile parlamentare au confirmat participarea, cu excepţia PSD, care urmează să decidă, în această dimineaţă, dacă va onora invitaţia preşedintelui.
În discursul susţinut, ieri, la Strasbourg, în faţa Parlamentului European, preşedintele României a pledat pentru unitate, pentru coeziune şi solidaritate între ţările Uniunii. Klaus Iohannis a subliniat că românii sunt conectaţi la valorile democratice şi că tânara generaţie crede în Europa. Trimisul nostru special la Strasbourg, Oana Bâlă, cu o sinteză a prezenţei presedintelui Iohannis în Parlamentul European.
Corespondenţă din Strasbourg – Reporter: Oana Bâlă – Preşedintele Klaus Iohannis a precizat că România este un stat de drept, un stat democratic, în cadrul căruia există o dezbatere politică despre care nu a dorit să dea detalii, dar a precizat că va rămâne angajat în lupta împotriva corupţiei.
Klaus Iohannis: Pot să vă asigur că eu sunt hotărât să rămân implicat, pentru a garanta românilor păstrarea valorilor democratice, păstrarea regulilor şi principiilor unui stat de drept şi continuarea unei lupte foarte dure, grele, dar drepte, a luptei împotriva corupţiei.
Reporter: La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a reiterat sprijinul său pentru aderarea României la Spaţiul Schengen până la finalul mandatului acestei comisii. El consideră că la nivelul clasei politice româneşti este nevoie de consens în privinţa statului de drept şi a luptei anticorupţie, pentru ca aderarea la Schengen să nu fie afectată.
Jean-Claude Juncker: Doresc să atrag atenţia şi este o observaţie nu neapărat către preşedinte, ci către Guvernul României şi către Parlamentul României: nu trebuie pus în pericol acest lucru prin luare de distanţă faţă de principiile statului de drept, şi dorinţa mea din inimă ar fi ca în România, înainte de preşedinţia României, să se ajungă la un consens naţional asupra statului de drept, luptei împotriva corupţiei.
Reporter: Preşedintele Klaus Iohannis a avut o întrevedere cu preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, care a remarcat că România joacă un rol esenţial pentru construcţia unei Europe mai eficiente.
Realizator: Preşedintele României a mai spus că este neobişnuit ca Parlamentul European să adopte o rezoluţie împotriva unui stat membru, cu doar o lună înainte ca acesta să preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, referindu-se la Raportul privind statul de drept în România, aşteptat la începutul lunii viitoare. Anterior, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avertizat autorităţile române cu privire la modificările legilor justiţiei şi Codului Penal, precizând că dacă regulile sunt încalcate, Comisia Europeană nu va ezita să ia măsuri şi să aducă Guvernul României în faţa justiţiei./denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (24 octombrie)