Comisarul pentru justiţie, Věra Jourová, a declarat, la Bruxelles, că Uniunea Europeană se aşteaptă ca România să îşi exercite fără sincope mandatul la preşedinţia Consiliului Uniunii, de la 1 ianuarie anul viitor.
Věra Jourová: UE se aşteaptă ca România să îşi exercite preşedinţia în fruntea Uniunii fără sincope, fără să combine munca la nivelul preşedinţiei cu chestiuni interne. Nu voi ascunde faptul că pentru mine situaţia din justiţia din România este factorul ce complică lucrurile şi care mă îngrijorează.
Realizator: Răspunzând unei întrebări a corepondentului Euractiv, comisarul Jourová a mai spus că evoluţiile din sistemul judicar din România sunt foarte rapide şi dinamice, însă poziţia Comisiei Europene rămâne că independenţa justiţiei şi lupta efectivă împotriva corupţiei sunt fundamentale. Comisarul european pentru justiţie a mai sus că opinia Comisiei Europene despre evoluţiile în justiţia din România vor fi expuse în Raportul de la 13 noiembrie privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Věra Jourová a promis să discute aceste chestiuni şi în vizita pe care o va face la Bucureşti înainte de publicarea raportului./cpodea/atataru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (26 octombrie)