DNEVNIK: Juncker a avertizat România să nu îşi pună în pericol intrarea în Schengen

Uniunea Europeană a avertizat România să îi respecte valorile democratice, înainte de a prelua preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE, în luna ianuarie, relatează EurActiv. Comisia Europeană şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la modificările aduse Codului Penal din România, introduse recent de PSD, aflat la guvernare, care, conform criticilor, contravin Constituţiei.

În cadrul unei dezbateri în Parlamentul European, împreună cu preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a avertizat România să nu îşi submineze încercările de aderare la Schengen. „Sper ca România să adere la zona Schengen, însă ea nu trebuie să mizeze pe asta şi să întoarcă spatele principiiilor (europene) legate de supremaţia legii”, a declarat Juncker. „Sper că în România există consens cu privire la combaterea corupţiei. În caz contrar, Comisia Europeană va avea probleme privind recomandările sale şi legat de adoptarea lor în unanimitate”, a adăugat el. Pentru a deveni stat membru Schengen, România are nevoie de o recomandare din partea Comisiei şi de sprijinul unanim al celor 27 de state din UE. Recent, Manfred Weber, care speră să îi succeadă în funcţie lui Juncker ca preşedinte al Comisiei Europene, a făcut apel la primirea „imediată” în Schengen a Bulgariei şi Croaţiei, însă a omis să amintească de România.

Juncker a sugerat că în timpul următoarei preşedinţii a Consiliului UE, pe care România o va asigura de la 1 ianuarie, recomandarile şi în alte probleme pot întâmpina greutăţi.

Ameninţare sistematică

Guy Verhofstadt, lider al grupului Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), a avertizat, de asemenea, că slăbirea Codului Penal pune piedici combaterii corupţiei. El a făcut apel la România să nu urmeze exemplul Poloniei şi Ungariei. Instituţiile europene au lansat împotriva acestor două state acţiuni ce pot duce la sancţiuni fără precedent din cauza riscului de „ameninţare sistematică” a supremaţiei legii. Vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, şi-a exprimat în repetate rânduri „temerile” din cauza unora dintre schimbările din sistemul judiciar şi a solicitat explicaţii din partea premierului Viorica Dăncilă, într-o scrisoare expediată la începutul acestei luni.

După ce a câştigat alegerile din anul 2016, guvernul condus de social-democraţi încearcă să slăbească legislaţia anticorupţie, însă a renunţat la planurile sale din cauza celui mai mare val de proteste de la căderea comunismului, în anul 1989.

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/10/24/3332730_junker_predupredi_rumuniia_da_ne_postavia_v_opasnost/

Traducerea: Mirela Petrescu

DNEVNIK (Bulgaria) – 25 octombrie