România a trecut la ora de iarnă

Azi-noapte, la douăzeci de minute după cutremur, România a trecut la ora de iarnă: ora 4:00 a devenit ora 3:00, aşa fel că ziua de astăzi va fi cea mai lungă din an. Mersul trenurilor nu a suferit nicio modificare; singura neplăcere pentru călătorii din garniturile aflate în circulaţie la momentul schimbării a fost că trenurile au stat o oră în prima staţie de pe traseu în care au avut programată oprirea.

Aceasta ar putea fi una dintre ultimele dăţi când România schimbă ora, dupa 40 de ani, întrucât Comisia Europeană a propus, anul acesta, renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în 2019, oferind statelor membre libertatea de a decide dacă doresc să aplice, în mod permanent, ora de vară sau ora de iarnă.

Reporter: Costi Dumăscu: O rezoluţie adoptată de Parlamentul European în februarie cerea reevaluarea regimului schimbării orei ca urmare a solicitărilor cetăţenilor şi câtorva state membre. Mulţi oameni se plâng de efectele negative ale trecerii la ora de vară asupra bioritmului lor. A urmat, în lunile iulie şi august, cel mai mare sondaj online derulat în istoria UE. Peste 4,5 milioane de persoane au participat şi, potrivit unor surse, 80% dintre ele s-au declarat pentru renunţarea la practica trecerii de la ora de vară la ora de iarnă. Ce urmează acum? Fiecare stat membru al Uniunii ar trebui să comunice până în aprilie anul viitor, dacă intenţionează să aplice în mod permanent ora de vară sau ora de iarnă. Ultima trecere obligatorie la ora de vară ar avea loc duminică, 31 martie 2019. Apoi, statele membre care doresc să revină permanent la ora de iarnă ar putea să mai facă o ultimă schimbare sezonieră duminică, 27 octombrie 2019, după care, schimbarea orei nu va mai fi posibilă. Acest calendar este condiţionat însă de adoptarea de către Parlamentul European a propunerii Comisiei până cel mai târziu în martie anul viitor./pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 octombrie