Cancelarul german Angela Merkel şi-a anunţat partidul că nu va mai candida pentru realegerea sa în funcţia de preşedinte

Cancelarul german Angela Merkel şi-a anunţat partidul, Uniunea Creştin Democrată, că nu va mai candida pentru realegerea sa în funcţia de preşedinte al formaţiunii, pe care a deţinut-o aproape două decenii.

Anunţul a fost făcut după pierderile din alegerile locale, care i-au slăbit coaliţia, dar şi în urma contestărilor din partea principalului partener, Uniunea Creştin Socială din cauza politicii de deschidere faţă de migranţi. Deocamdată, retragerea Angelei Merkel deschide bătălia conservatorilor pentru conducerea CDU, după cum transmite corespondentul nostru în Germania, Vlad Drăghicescu.

Corespondență de la Bonn – Reporter: Vlad Drăghicescu – Angela Merkel renunță la șefia Uniunii Creștin Democrate după 18 ani, în urma eșecurilor electorale din landurile Bavaria și Hesa, unde conservatorii au scăzut cu peste 10 procente. Doamna Merkel a afirmat în cadrul întâlnirii liderilor CDU de la Berlin că dorește să rămână în fruntea guvernului federal, dar nu va mai candida la congresul din decembrie, pentru un nou mandat de lider al partidului. Până nu demult ea a respins categoric separarea funcțiilor de cancelar și lider CDU, după scrutinul din Hesa, de ieri, vocile care solicită o înnoire la vârful partidului s-au înmulțit.

Pe lista potențialilor înlocuitori ai Angelei Merkel figurează Annegret Kramp-Karrenbauer, secretar general al formațiunii, care se bucură de sprijinul cancelarului, actualul ministru al sănătății, Jens Spahn, și Friedrich Merz, fost lider al grupului parlamentar al CDU, actual manager, susținut de influentul consiliu al Uniunii Creștin Democrate./fdoman/sdm2

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 octombrie