-0.8 C
Bucharest
miercuri, februarie 8, 2023
Peste 96,6 milioane de euro pe an ar putea fi economisiți printr-o...

Peste 96,6 milioane de euro pe an ar putea fi economisiți printr-o prevenție corectă a accidentului vascular cerebral din fibrilație atrială

Peste 96,6 milioane de euro pe an ar putea fi economisiți printr-o prevenție corectă a accidentului vascular cerebral din fibrilație atrială

București, 29 octombrie – Asociația Națională pentru Protecția Pacienților, prin campania Schimbă Ritmul de informare asupra riscul de accident vascular cerebral a pacienților cu fibrilație atrială, atrage atenția că România are nevoie rapid de îmbunătățirea managementului pacienților cu FiA și de acces la terapie eficientă. Doar astfel mii de români vor fi cu adevărat protejați împotriva AVC-ului. Primul studiu local despre impactul fibrilației atriale, solicitat de Asociația Națională pentru Protecția Pacienților, arată date îngrijorătoare:

– Peste 200.000 de români au ajuns în decursul unui an la spital cu diagnosticul de fibrilație atrială. Este doar vârful unui iceberg și reprezintă un risc demonstrat pentru a dezvolta AVC în viitor.

– Suferă de FA peste 20% dintre cei 128.000 de bolnavii unici internați pentru AVC într-un an în spitale din România.

– În cazul pacienților cu diagnostic dublu AVC și FA ponderea cazurilor de deces urcă la 16,3%.

– De asemenea, 6,3% din decese survin înaintea vârstei de 65 de ani!

– Peste 100 milioane de euro pe an sunt cheltuielile publice rezultate numai din doua componente calculabile relativ ușor – cost spitalizare și pensii de invaliditate.

– Prin tratament adecvant cu anticoagulante orale se pot preveni 2/3 din AVC, respectiv s-ar putea economisi peste 96,6 milioane de euro pe an.

Avem astfel confirmarea că în România lucrurile sunt cel puțin la fel de dramatice precum anunță statisticile internaționale: 1 – 3% din populație suferă de fibrilație atrială, 15% – 20% din totalul AVC apare pe fondul FA, iar AVC-urile la pacienții cu FA au o mortalitate crescută cu 70%, o spitalizare prelungită cu 20% și o reducere cu 40% a ratei de recuperare. Depistarea precoce a FA și tratamentul anticoagulant pot preveni AVC.

Aceleași statistici europene ne confirmă faptul că ne aflăm în preziua unei epidemii. Dacă nu vom acționa acum, în curând va fi prea târziu! Se estimează că incidența va crește cu 24%, prevalența cu 13%, numărul de decese cu 34% iar anii de viață ajustați în funcție de incapacitate cu 22%. Este o perspectivă dureroasă iar pacienții au nevoie de o abordare pe măsură pentru scăderea atât a suferinței individuale cât și a apăsării economice pe care le presupun AVC-urile din FA. Mii de accidente vasculare cerebrale la persoanele cu fibrilație atrială pot fi evitate.

***

Despre campania Schimbă Ritmul

Asociația Națională pentru Protecția Pacienților reia în 2018 acțiunile de informare asupra fibrilației atriale derulate in 2013 si 2014. Pe toată durata anului 2018 vor avea loc acțiuni de informare și de advocacy adresate publicului larg și decidenților din sistemul de sănătate.

Site-ul www.SchimbaRitmul.ro este punctul de acces la informație avizată despre fibrilația atrială și riscul de AVC;

Comunitatea Facebook SchimbaRitmul este nucleul de informare și implicare – o singură voce puternică pentru drepturile pacienților. În acest moment sunt peste 6000 de urmăritori;

În cadrul campaniei au fost organizate o masă rotundă și întâlniri de lucru cu reprezentanți ai societăților medicale și reprezentanți ai autorităților pentru analiza problemelor și propuneri de politici de sănătate. A fost demarat un studiu farmaco-economic care arată date despre povara bolii.

În perioada 17-21 octombrie a avut loc la Iași o acțiune de informare a publicului larg, în parteneriat cu Institutul de Boli Cardiovasculare Profesor Doctor George I.M. Georgescu Iasi și cu Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, filiala Iași. În cadrul acesteia fiind efectuate o serie de investigații medicale în limitele scopului educativ (consultație clinică cardiologică, măsurarea tensiunii arteriale, electrocardiogramă, precum și discuții educative, de informare și conștientizare privind riscurile pacienților cu fibrilație atrială.

Asociația Națională pentru Protecția Pacienților derulează campania Schimbă Ritmul sub patronajul Ministerului Sănătății, având ca partener instituțional Comisia pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, cu suportul științific al partenerilor: Societatea Română de Cardiologie, Societatea de Neurologie din România și Societatea Națională de Medicina Familiei.

Despre Syreon Research România

Syreon Research Romania (SRR) este parte a grupului Syreon și a fost înființată în urma unei

cooperări internaționale extinse. Grupul Syreon realizează toate tipurile de evaluări economice în sănătate într-o gamă largă de boli. Datele despre consumul de resurse sunt asigurate de informații provenite de la pacienți, furnizori de servicii dar și de la analiști / consultanți fiind dezvoltați vectori detaliați ai costurilor individual pentru fiecare indicație medicală. Combinația acestor date precum și a beneficiilor medicale și non-medicale permite nu doar calcularea costurilor directe și indirecte ale tratamentului, a costurilor furnizorului de servicii medicale și a impactului economic, dar și evaluarea cost-eficienței tehnologiilor medicale.

Translate »