2018. október 31

Viorica Dăncilă: Az év első kilenc hónapjában végzett beruházások meghaladják a 15 milliárd lejt

Viorica Dăncilă miniszterelnök a szerdai kormányülés előtt közölte, hogy az év első kilenc hónapjában végzett beruházások meghaladják a 15 milliárd lejt, ami 25%-al jelent többet az elmúlt esztendő ugyanezen időszakához képest, mig a román gazdaságba mintegy 10 milliárd lejnek megfelelő európai pénz folyt be.Viorica Dăncilă ugyanakkor bejelentette, hogy november 2-án, Várnán, részt vesz a román–bolgár–görög–szerb magas szintű összejövetel újabb fordulóján és hogy a bolgár fél által szervezett munkaebédre meghivták Benjamin Netenyahu izraeli kroményfőt is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.31)

A képviselőház elutasitotta az igazságügyi miniszter ellen benyújtott egyszerű bizalmatlansági inditványt

A képviselőház elutasitotta a Tudorel Toader igazságügyi miniszter ellen benyújtott egyszerű bizalmatlansági inditványt. A Nemzeti Liberális párt (PNL) és a Mentsük meg Romániát Egyesület (USR) által beterjesztett inditványt 99 képviselő szavazta meg, mig 171 ellene szavazatott. Liviu Dragnea szociáldemokrata elnök kijelentette, hogy nem merül fel az igazságügyi miniszter visszahivásának kérdése. „Bármelyik miniszter leváltásáról a párt illetékes fórumai  és nem az ellenzék dönthet”, fűzte hozzá. Raluca Turcan, a PNL-frakció vezetője leszögezte, hogy a Tudorel Toadert szolgalelkűnek és illetéktelennek tekintik és ezért terjesztették be ellen az inditványt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.31)

Románia csütörtökön átveszi az EU Duna Régió Stratégiájának soros elnökségét

Románia csütörtökön egy évre, 2019. október 31-ig átveszi az Európai Unió Duna Régió Stratégiájának soros elnökségét.A kilenc uniós és öt unión kívüli országot tömörítő Duna Régió Stratégia keretet ad négy prioritási területen: a Duna-régió összekapcsolása a többi régióval, környezetvédelem, a jólét megteremtése a Duna-régióban és a Duna-régió megerősitése. Az emlitett négy pillér több területet karol fel és az ezekhez tartozó kiemelt területeken projekteken keresztül valósítják meg a stratégiát.Románia egy éves mandátumának célja a mobilitás – közúti, vasúti és légi közlekedés – fejlesztésének elősegitése a Duna-régióban. Ugyanakkor felelősséget vállal a kultúra és az idegenforgalom, valamint az emberek egymással való kapcsolatteremtésének előmozdításáért és a tapasztalatcserék ösztönzéséért a prioritási területeken. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.31)

A bejelentett élettársi kapcsolatról terjesztettek törvénytervezetet a román parlament elé

Az élettársi kapcsolat bejegyzését lehetővé tevő törvénytervezetet terjesztettek kormánypárti és ellenzéki képviselők szerdán a román parlament elé, néhány héttel az után, hogy az alacsony részvétel miatt érvénytelenül zárult a férfi és nő házasságán alapuló családfogalom alkotmányba iktatásáról rendezett népszavazás.A jogszabály alapján az azonos, illetve különböző nemű párok is közjegyzői nyilatkozattal tehetik hivatalossá élettársi kapcsolatukat, amennyiben mindketten nagykorúak, legalább egyikük román állampolgár és egyikük sincs házastársi, vagy bejegyzett élettársi kapcsolatban mással.Az élettársi szerződés a házastársakéval megegyező jogokat biztosít a felek számára társadalombiztosítási, és örökösödési, de az azonos nemű párok esetében kizárja a gyermekek örökbefogadását.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.31)

Rozália Gănciulescu