La multi ani, Dorina Lazar!

Am stat de vorbă de curând cu Dorina Lazăr și îmi amintesc, cu drag, spusele ei:

Mereu m-am străduit să fiu un om drept. Nu știu dacă am reușit dar rugămintea mea către Dumnezeu asta ar fi. Să pot să fac două lucruri pe care le-am învățat de la soacra mea: să nu aduc lacrimi pe obrazul altuia și să ajut în momentul în care un om are nevoie de asta, nu când am eu chef

Iar despre faptul că producem teatru tv, în continuare, mi-a spus așa:

Pentru noi a contat enorm Televiziunea Română și că de-a lungul anilor s-au făcut atât de multe spectacole remarcabile. Gândiți-vă ce a însemnat pentru actori uriași precum George Constantin, Valeria Seciu, Mariana Mihuț, Victor Rebengiuc, Teatrul Național de Televiziune. Sunt foarte bucuroasă că am apucat vremurile acelea.

Andra Gavril, jurnalist senior TVR

  • Casa de Producție TVR spune „La mulți ani, Dorina Lazăr!” și vă invită să urmăriți un spectacol din Arhiva de Aur: „Plicul”, de Liviu Rebreanu
  • Spectacolul este o producție din anul 1974 și a fost de curând procesat pentru difuzare. Sunt peste 30 de ani de la ultima lui programare tv, așa că sperăm să fie o bucurie pentru toți iubitorii teatrului

Dorina Lazăr s-a născut în 7 noiembrie 1940.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, Facultatea de Teatru, secția Actorie la clasa profesorului Ion Finteșteanu, și i-a avut asistenți pe Sanda Manu și Dem Rădulescu.

A debutat în 1961 la Teatrul Regional București, iar din 1969 devine actriță la Teatrul Odeon.

Pe marele ecran a debutat în 1974 în filmul Păcală al regizorului Geo Saizescu. Printre cele mai importante filme în care a jucat: Angela merge mai departe (1981), Liceenii (1986), Balanța (1991) și Amen (2001).

În anul 1979 a primit premiul Leul de bronz la Festivalul Internațional de Teatru de la Arezzo pentru spectacolul Năpasta.

În anul 1982 a primit premiul Cea mai bună actriță de film din partea Asociației Cineaștilor din România (ACIN) pentru rolul Angela din Angela merge mai departe (1981).

În anul 2000 a fost decorată cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de cavaler. Din 2003 până în 2017a fost directoarea Teatrului Odeon.

În anul 2012 a primit titlul de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor din partea Ministerului Culturii și Comunicării din Franța

PLICUL, de Liviu Rebreanu

În distribuție: Dorina Lazar, Octavian Cotescu, Valentin Plătăreanu, Cornel Vulpe, Marian Hudac, Vali Cioș, Mitică Iancu, Hamdi Cerchez, Mona Cherebețiu, Constantin Rășchitor, Alexandru Hasnaș, Petre Gheorghiu.

Imagine: Edviga Adelman, Constantin Lungu, Alexandru Condurache

Scenografia: Georgeta Ițigan

Regia artistică: Nicoleta Toia

Program de difuzare:

TVR Internațional  vineri, 2 noiembrie, ora 23.00

TVR Moldova  sâmbătă, 3 noiembrie, ora 12.00

TVR 3  duminică, 4 noiembrie, ora 20.00

 

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR

Producător coordonator: DEMETER András István