122 DE ANI DE ÎNVĂȚĂMÂNT PROFESIONAL DE MARINĂ

Școala de Aplicație a Forțelor Navale „Viceamiral Constantin Bălescu” a marcat joi, 1 noiembrie, împlinirea a 122 de ani de la înființare printr-un simpozion aniversar, care a avut loc la sediul instituției din Mangalia.

Instituția a început să funcționeze la data de 1 noiembrie 1896 la Galaţi, sub conducerea maiorului Constantin Bălescu, un ofiţer apreciat de şefii săi ca fiind „capabil, instruit, inteligent şi studios”. Înfiinţarea acestei şcoli a fost necesară pentru dezvoltarea cunoştinţelor sublocotenenţilor proveniţi din Şcoala de Ofiţeri de Artilerie şi Geniu. Prima serie de ofiţeri-elevi a început cursurile în toamna anului 1896. Până în anul 1900, Şcoala de Aplicaţiune a Sublocotenenţilor de Marină a funcţionat la Galaţi, iar ofiţerii de marină, specializaţi în flotele străine, au fost primii profesori ai acestei şcoli. Anul şcolar începea la data de 1 noiembrie, durata cursurilor era de doi ani, iar materiile predate erau Manevre, Navigaţie şi hidrografie, Artilerie, Torpile şi electricitate, Construcţiuni navale şi Maşini marine. 

După numeroase reorganizări și resubordonări, Școala de Aplicație a Forțelor Navale s-a mutat la Mangalia și are următoarele misiuni principale: pregătirea absolvenţilor Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” pentru încadrarea primei funcţii; perfecţionarea pregătirii profesionale a ofiţerilor şi a maiştrilor militari din Forţele Navale; formarea şi dezvoltarea profesională a soldaților profesioniști pentru Forțele Navale.