Consumul de energie ar putea fi mai mare cu 2% în această iarnă, faţă de anul trecut, estimează specialiştii din Ministerul Energiei. Estimarea a stat la baza întocmirii Programului de iarnă de anul acesta, a declarat astăzi secretarul de stat în Ministerul Energiei, Doru Vişan.
Doru Vişan: Obligaţia Programului de iarnă reprezintă dimensionarea corectă a consumului şi acoperirea acestuia în condiţii de siguranţă a sistemului energetic. Primul punct de analiză l-a reprezentat evaluarea consumului. Am plecat pe aceleaşi premise ca şi în anii trecuţi care s-au dovedit destul de exacte, am mers pe aceeaşi logică şi consumul are o creştere de 2% pentru iarna 2018/2019, deci fundamentarea programului pleacă de la această cifră.
Realizator: Potrivit reprezentantului Ministerului Energiei, pentru pregătirea Programului de iarnă 2018/2019, au fost realizate suficiente stocuri de gaze naturale, iar lacurile de acumulare au fost umplute. Există însă unele probleme în ceea ce priveşte stocurile de cărbune./csimion/gpodea

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (5 noiembrie)