Preşedinţii Vladimir Putin şi Donald Trump se vor întâlni la Paris

Întâlnirea Trump – Putin de la Paris ar urma să se concentreze asupra Acordului privind armele nucleare intermediare, din care America intenţionează să se retragă. Cei doi vor avea, tot luna aceasta, o a doua întrevedere mai lungă şi mai aprofundată în marja Summitului G20 de la Buenos Aires.

Corespondenţă de la Moscova – Reporter: Alexandru Beleavschi – Duminica viitoare, în marja manifestărilor de la Paris consacrate încheierii Primului Război Mondial, preşedinţii Vladimir Putin şi Donald Trump se vor întâlni pentru prima dată după summitul ruso-american din luna iulie de la Helsinki. Întrevederea de la Paris va fi scurtă, durata ei fiind imposibil de precizat în momentul de faţă – a declarat vineri asistentul liderului rus, Yuri Uşakov, potrivit căruia, însă, Putin şi Trump vor avea o întâlnire de durată şi o discuţie detaliată în marja summitului G20, care se va desfăşura pe 30 noiembrie şi 1 decembrie la Buenos Aires. Întâlnirea din Argentina este în curs de convenire – a precizat Kremlinul. Convorbirile Putin – Trump de la Paris vor avea loc pe fondul accentuării crizei ruso-americane după decizia preşedintelui Donald Trump d ea se retrage din tratatul cu Moscova privind lichidarea rachetelor cu rază medie şi scurtă de acţiune.

Vineri, în declaraţia comună, semnată împreună cu noul lider cubanez, Miguel Díaz-Canel, preşedintele Putin l-a chemat pe Donald Trump să nu se retragă din acest tratat. Deşi potrivit ministrului rus dee xterne, serghei Lavrov, decizia americană este, practic, luată, urmând doar să fie anunţată oficial. După întâlnirea cu liderul cubanez, Vladimir Putin a anunţat că Rusia pregăteşte desfăşurarea în Cuba a unei staţii terestre a sistemului rus de navigare prin satelit GLONASS. În urmă cu 15 ani, Putin a închis staţia de spionaj radioelectronică împotriva SUA, care funcţiona în Cuba încă din perioada sovietică. Pe agenda convorbirilor Putin – Trump va figura şi prelungirea cu cinci ani a Tratatului START privind reducerea armelor strategice ofensive care expiră peste doi ani. Vineri, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova doreşte să deblocheze toate canalele de comunicare cu SUA şi să reia discuţiile cu Washingtonul privind întreaga problematică a armamentului nuclear şi controlului armamentului, inclusiv asupra tratatelor în domeniu, cât şi a apărării americane antirachetă.

Posibile subiecte sunt conflictele din Siria şi estul Ucrainei. Se aşteaptă să fie discutate şi problema iraniană, dar în mod special din perspectiva posibilelor sancţiuni americane împotriva companiilor din terţe ţări care cooperează cu Iranul în pofida sancţiunilor americane. O altă temă poate fi Coreea de Nord, în contextul discuţiilor americano-nord-coreene şi al speculaţiilor pe tema unei posibile vizite în Rusia a lui Kim Jong-un. Foarte probabil ca Putin şi Trump să abordeze deja tradiţionalul subiect al interferenţei ruseşti în alegerile americane, cât şi problema sancţiunilor, al căror nou val a fost amânat până după crucialele alegeri parţiale de marţi pentru Congresul american ./lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 noiembrie