Propuneri ale Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării

Pe unele canale din Deltă nu se mai poată circula din cauza nivelului foarte scăzut al fluviului. Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a propus Ministerului Mediului modificarea organigramei şi înfiinţarea unui nou departament care să se ocupe constant de aceată problemă.

Decolmatări de canale se fac anual, însă, nefiind o abordare integrată, de cele mai multe ori provoacă, mai grav, colmatarea unui lac – notează corespondentul nostru, Irinel Călin. Un proiect ce poate duce la renaturarea întregii zone ar fi modelul hidraulic al Deltei – a precizat Adrian Constantinescu, de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării, din Tulcea:

Adrian Constantinescu: Noi am făcut scenariile hidrologice de inundabilitate, de biodiversitate, luciu de apă, vegetaţie potenţială. Avem destulă experienţă, dar oricum am întoarce-o, e decizie politică.

Realizator: Proiectul de monitorizare şi modelare hidraulică în Deltă a fost anunţat de mai multi ani drept cel care va prezenta în timp real nivelul apei şi al sedimentelor din zonă, iar pe baza acestuia autorităţile ar urma să ia decizii privind lucrările care se vor realiza aici./pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 5 noiembrie