Stocurile de gaze naturale, energie hidro şi cărbune sunt suficiente pentru această iarnă

Stocurile de gaze naturale, energie hidro şi cărbune sunt suficiente pentru iarna care vine, spun reprezentanţii Ministerului Energiei. În ceea ce priveşte preţul gazelor naturale pentru consumatorul final, specialiştii nu anticipează creşteri, cel puţin până la 1 aprilie anul viitor. Reporterul RRA, Iulian Olescu, ne oferă mai multe informaţii.
Realizator: Pregătirea programului de iarnă pentru România constituie o necesitate, ţara noastră fiind printre ultimele state care au încă acest gen de abordare, cu un program specific şi un comandament de iarnă, a declarat secretarul de stat în Ministerul Economiei, Doru Vişan, prezent la o dezbatere pe teme de specialitate organizată de Focus Energetic.
Doru Vişan: Obligaţia programului de iarnă reprezintă dimensionarea corectă a consumului şi acoperirea acestuia în condiţii de siguranţă a sistemului energetic. Am plecat pe aceleaşi premise ca şi în anii trecuţi, care s-au dovedit destul de exacte, şi cu o sumă de creştere de 2% pentru iarna 2018-2019.
Reporter: Doru Vişan spune că stocurile pe componente sunt suficiente la gaze naturale, la hidro, iar la cărbune obligaţia de 800.000 de tone este realizată deja. În cursul acestui an, preţul final al gazelor naturale pentru consumatorii casnici a fost majorat de trei ori, cu niveluri între 4 şi 6%, iar ANRE a încercat să stimuleze încheierea de contracte pe termen cât mai lung. Din acest motiv, este puţin probabil să mai asistăm la creşteri ale preţului gazelor la consumatorul final până la finele lunii martie anul viitor, a declarat vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, Zoltan Nagy-Bege. După această dată, însă, situaţia se poate schimba, spune el.
Zoltan Nagy-Bege: Creşteri spectaculoase la preţul final la gazele naturale pentru consumatorii casnici este puţin probabil să fie până la 1 aprilie anul viitor. Îngrijorător este faptul însă că, chiar săptămâna trecută, am văzut pe platforma unui operator de gaze naturale că deja sunt încheiate contracte pentru volume destul de mari pentru perioada 1 aprilie 2018 – 31 decembrie 2019, la preţuri care sunt departe de această valoare de 80 de lei, sunt peste 110 lei./atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 6 noiembrie