RADIO FRANCE INTERNATIONALE: Președintele Academiei Române, la RFI: În România, se poate studia ca în Germania, Franța sau SUA

În câteva universități din România se poate studia la fel de bine ca în școlile de nivel peste mediu ale lumii”. Afirmația a fost făcută la RFI de rectorul Universității Babeș Bolyai din Cluj, Ioan Aurel Pop, președinte al Academiei Române. El este de părere că universități ca cele din Cluj, București, Iași sau Timișoara au crescut foarte mult în ultimii ani. De altfel, cele patru unități de învățământ superior au fost nominalizate în topul celor mai bune universități din Asia centrală și din jumătatea estică a Europei.

Universitatea Babeș Bolyai din Cluj este cea mai bine cotată unitate de învățământ superior din România în topul întocmit de site-ul recunoscut la nivel internațional topuniversities.com. Ierarhia, care include cele mai bune universități din Asia centrală și din jumătatea estică a Europei, este dominată de școli din Rusia, Cehia, Turcia și Polonia, pe primul loc situându-se Universitatea de stat Lomonosov, din Moscova.

Babeș Bolyai a urcat în acest clasament până pe poziția a 34-a, fiind pentru prima dată când universitatea clujeană devansează în acest top Universitatea București, care se află pe locul 37. În aceeași ierarhie, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi este pe poziția a 59-a, iar Universitatea de Vest din Timișoara pe locul 72.

Prof. Ioan Aurel Pop: În România, se poate studia ca în universitățile din afară

Rectorul Universității Babeș Bolyai din Cluj, Ioan Aurel Pop, președinte al Academiei Române, explică ascensiunea universității ardelene într-un interviu acordat RFI: ”Încă din urmă cu 6 ani, am luat niște măsuri datorită unui colectiv nou de conducere din fruntea universității. Am stabilit norme clare de cercetare pentru toate cadrele didactice. Am reușit să punem la punct un număr de institute integrate universității care se manifestă în domenii de vârf. (…) Alături de Universitatea București, am intrat în acest proiect de alcătuire a unor poluri universitare pe care l-a lansat Franța prin vocea președintelui ei. (…) Participăm la schimbul internațional de valori în domeniul învățământului superior și al cercetării. Activitățile noatre de cercetare sunt publicate și în engleză, franceză și germană în ”periodice” la nivel internațional. Am reușit să ne arătăm măsura valorii. Altfel, știți, culturile și limbile mici au handicapul de a nu fi luate în seamă. În plus, avem elevi și profesori din străinătate.

Profesorul mai spune că ”nu numaidecât, dacă te duci la o universitate străină găsești condiții mai bune decât în România, unde se poate studia ca în universitățile de nivel mediu spre superior din Germania, Franța, Italia, Spania sau SUA. În câteva domenii noi am reușit cu fonduri europene să avem dotări de prim plan. La Universitate Babeș Bolyai din Cluj există departamente speciale care se ocupă cu accesarea fondurilor europene.

https://www.rfi.ro/social-107178-presedintele-academiei-romane-in-romania-se-poate-studia-germania-franta-sua/