Armata aniversează astăzi 175 de ani de la înfiinţarea Artileriei Române. Momentul este marcat în Capitală printr-o ceremonie la Monumentul Artileriei. Acolo se află şi redactorul nostru Radu Dobriţoiu, care ne oferă acum informaţii în direct.
Reporter: În urmă cu 175 de ani, domnitorul Gheorghe Bibescu a legiferat înfiinţarea primei baterii de artilerie a Ţării Româneşti, act ce simbolizează constituirea artileriei ca armă de sine stătătoare. Ceremonia de aici, de la Monumentul Eroilor Artilerişti, include onorul dat de militari de la Brigada 30 Gardă şi Protocol şi depuneri de coroane şi jerbe de flori. Sunt prezenţi comandanţi ai Forţelor Terestre, locţiitorul comandantului trupelor de uscat, generalul Dorin Blaiu, reprezentanţi ai autorităţilor, veterani de război, ofiţeri, subofiţeri. Peste o oră, la Cercul Militar Naţional vor fi decorate drapelele de luptă ale structurilor de artilerie din Forţele Terestre. Precizez că la cei 175 de ani, artileria beneficiază astăzi de un program de înzestrare ce include atât sistemele de rachete Patriot, cât şi bateria de coastă ce va fi dotată cu rachete antinavă.
Realizator: Traficul rutier este restricţionat pe Bulevardele Eroilor şi Eroilor Sanitari, pe o zonă de 50 metri faţă de Monumentul Artileriei, până la ora 11:30./csimion/aboboc

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (9 noiembrie)