Guvernul va analiza ordonanţa de urgenţă privind înfiinţarea Fondului Suveran de dezvoltare şi investiţii

Radiojurnal – Realizator: Cristian Bâcâin – Guvernul analizează, în şedinţa, de astăzi, ordonanţa de urgenţă privind înfiinţarea Fondului Suveran de dezvoltare şi investiţii, după ce proiectul a obţinut toate avizele necesare. Cu detalii, Petruţa Obrejan:
Reporter: Ordonanţa legiferează cadrul general necesar înfiinţării acestui fond, prins în schema programului de guvernare 2017-2020 şi pornind de la experienţa unor state precum Polonia, Italia, Norvegia sau Franţa, Fondul Suveran de investiţii va fi alcătuit în principal din companii de stat profitabile şi va avea o valoare de peste 10 miliarde de euro, scopul său fiind de a dezvolta sau construi de la zero afaceri în domenii prioritare pentru statul român, fie singur sau împreună cu alţi investitori privaţi sau alte fonduri de investiţii. Tot astăzi, în atenţia executivului s-ar putea afla şi ordonanţa ce prevede creşterea salariului minim pe economie. Potrivit ministrului de finanţe, valoarea salariului minim va creşte la 2.080 de lei brut şi se va face diferenţiat în funcţie de vechimea în muncă şi de studii. În acest caz, salariul minim va fi de 2.350 de lei.
Realizator: Până la sfârşitul anului, vor fi adoptate şi celelalte acte normative necesare, astfel încât funcţionarea efectivă a Fondului să înceapă anul viitor. Acest fond are drept scop dezvoltarea şi finanţarea din fonduri proprii ale statului şi din fonduri atrase, a unor importante proiecte de investiţii, în diverse sectoare economice./aboboc

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (9 noiembrie)