Tânărul care a suferit arsuri grave într-o explozie la Piatra Neamţ, a murit în Belgia

Tânărul care a suferit arsuri grave într-o explozie de săptămâna trecută din Piatra Neamţ, a murit ieri în Belgia. El fusese transportat în străinătate în stare gravă şi cu două bacterii contractate în ţară. Ministrul Sănătăţii Sorina Pintea, a declarat într-o conferinţă de presă că este sigură că s-a făcut tot ce s-a putut în acest caz. Ciprian Sasu are detalii:
Reporter: Alexandru avea 28 de ani şi arsuri de gradul III pe aproape 75% din suprafaţa corpului. A petrecut 24 de ore în spitalele româneşti din Piatra Neamţ şi Iaşi înainte să fie dus în străinătate. Fusese operat la Iaşi la clinica de chirurgie plastică de la Spitalul Sf. Spiridon. În Belgia a fost preluat de un medic român. Acesta a lăsat de înţeles că procedurile la care ar fi fost supus pacientul în ţară nu ar fi fost complete. Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea a dat însă asigurări că s-a făcut tot ce s-a putut în acest caz.
Sorina Pintea: Alexandru nu a stat pe lista de aşteptare, Alexandru a fost transportat în Belgia în momentul în care medicii şi-au dat acordul. Am mai spus, am ţinut în permanenţă legătura cu un medic de acolo, îi trimiteam datele medicale ale lui Alexandru şi în momentul în care el a spus da, în acel moment Alexandru a fost urcat în avion.
Reporter: Sorina Pintea, a anunţat totodată că în 3-4 luni ar urma să funcţioneze o aplicaţie prin care să se ştie în timp real numărul de paturi disponibile în secţiile de terapie intensivă din spitalele de urgenţă din Bucureşti şi din centrele universitare.
Sorina Pintea: Să ştim în timp real care este numărul de locuri libere, pentru că exista tendinţa să se ascundă sau să se păstreze locuri pentru posibile cazuri mai grave. În trei-patru luni va începe să funcţioneze. Ea funcţioneaza deja ca şi o aplicaţie internă la CC Iliescu, de exemplu.
Reporter: Ministrul sănătăţii anunţase recent că România are în momentul de faţă doar 11 paturi pentru mari arşi./aboboc

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (9 noiembrie)