Întâlnire a ministrului apărării, Mihai Fifor, cu omologul său canadian, Harjit Singh Sajjan, la Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu”

„Radiojurnal” – Flancul estic al NATO se confruntă, în continuare, cu o situaţie complexă de securitate şi cu o atitudine agresivă a Federaţiei Ruse, a declarat ministrul apărării, Mihai Fifor la o întâlnire cu omologul său canadian, ce a avut loc la Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu”. Pană în luna decembrie, misiunile de poliţie aeriană sunt desfăşurate împreuna cu aeronave de luptă canadiene, iar armatele celor două ţări transmit astfel un mesaj de solidaritate. Relatează corespondentul RRA, Sorin Cealera.
Reporter: Întâlnirea dintre Mihai Fifor şi Harjit Singh Sajjan vin la scurt timp după reuniunea de la Bruxelles a miniştrilor apărării din cadrul forţelor aliate. Mihai Fifor a vorbit despre trendul ascendent al relaţiilor bilaterale dintre România şi Canada, în consolidarea parteneriatului în domeniul apărării.
Mihai Fifor: Trăim vremuri complicate în această regiune, unde ne confruntăm cu o situaţie complexă de securitate şi cu o atitudine agresivă din partea Federaţiei Ruse, prin intenţia de militarizare a Mării Negre şi prin creşterea efectivelor militare din refiune şi dislocarea unor noi capabilităţi.
Reporter: Harjit Singh Sajjan a vorbit despre importanţa întâlnirii şi de mesajul pe care îl transmit cele două ţări.
Harjit Singh Sajjan: Vom proteja spaţiul NATO prin aliaţii noştri, mai ales în această regiune. Anexarea ilegală a Crimeii este inacceptabilă pentru NATO, care este îngrijorată de ce se întâmplă în regiunea Donbas şi în Georgia. Întâlnirea de astăzi demonstrează că împreună transmitem un mesaj de solidaritate.
Reporter: Din luna septembrie, 135 de militari canadieni şi patru aeronave F-18 Hornet participă alături de militarii români şi aeronavele MiG-21 Lancer la misiuni de poliţie aeriană sub comandă NATO./aionescu

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (10 noiembrie)