DIE WELT: Elmar Brok consideră că statul de drept din România este în pericol

Comisia Europeană critică reforma justiţiei din România, afirmând că “independenţa judecătorilor şi procurorilor români este periclitată”.
Acum Consiliul Europei cere ca Bucureştiul să ia atitudine.
Din ianuarie ţara urmează să preia preşedinţia rotativă a Consiliului UE. Consiliul Europei cere guvernului social-liberal din România să retragă reforma controversată a justiţiei şi să respecte principiile statului de drept. În opinia secretarului general Thorbjorn Jagland, exprimată în cadrul unui interviu acordat săptămânalului “Welt am Sonntag”, “ ar constitui un pas înainte dacă România ar aplica în practică recomandările nostre privind statul de drept şi corupţie”.
În ianuarie România preia pentru şase luni preşedinţia rotativă a statelor UE în Consiliul Uniunii. Comisia de la Veneţia din care fac parte 47 de state a criticat deja în vară faptul că modificările operate în sistemul juridic “subminează independenţa judecătorilor şi procurorilor români, precum şi încrederea opiniei publice în justiţie”. De asemenea a constatat lipsuri şi Grupul GRECO , care se ocupă în mod special de probleme legate de combaterea corupţiei.

„Mari deficienţe în privinţa respectării normelor statului de drept”

Marţi Comisia Europeană va prezenta raportul său anual privind sistemul juridic din România. Înalţi diplomaţi din UE au opinat că acesta “va fi clar mai negativ faţă de cele din anii trecuţi şi va constata deficienţe grave în respectarea normelor statului de drept”.
Europarlamentarul Elmar Brok (UCD) a declarat cotidianului citat: “Cer social-democraţilor să verifice serios dacă noi, cei din Parlamentul European, nu ar trebui să iniţiem împotriva României procedura prevăzută de Articolul 7.” Şeful guvernului din România este social-democrata Viorica Dăncilă.

DIE WELT (Germania), 11 noiembrie 2018 – Autor: Christoph B. Schiltz
Traducerea: Imola Stănescu