Pianistul Josu de Solaun, pe scena Sălii Radio

Miercuri, 14 noiembrie (ora 19:00), publicul din România va avea şansa de a-l asculta la Sala Radio pe pianistul spaniol Josu de Solaun, care în 2014 câştiga premiul I la secţiunea pian a Concursului Internaţional George Enescu, distincţie extraordinară obţinută anterior de pianişti legendari, precum Radu Lupu, Elisabeth Leonskaja şi Dmitri Alexeev. Concertul-eveniment va fi susţinut de Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului Constantin Grigore, dirijor principal al Orchestrei Camerata Regală.

Josu de Solaun, singurul pianist spaniol care a câştigat atât Concursul Enescu, cât şi Concursul Internaţional de Pian José Iturbi – ediţia a XV-a, desfăşurat în Praga, va interpreta la Sala Radio Beethoven – Concertul nr. 3 pentru pian si orchestră în do minor. Concertul lui Beethoven a avut premiera în aprilie 1803 cu Beethoven însuşi ca solist.

În partea doua a serii veţi asculta o altă lucrare beethoveniană – Simfonia a VII-a în La major, a cărei premieră a fost dirijată de Beethoven, la Viena, pe 8 decembrie 1813, într-un concert de caritate pentru soldaţii răniţi în bătălia de la Hanau. Programul concertului cuprinde şi lucrarea compozitorului român Dan Dediu – Elegia minacciosa.

În perioada studiilor urmate în ţară, apoi în Polonia la Academia de Muzică Karol Lipinski dirijorul Constantin Grigore a beneficiat de îndrumarea unor maeştri recunoscuţi ai dirijatului. A susţinut concerte la pupitrul unor orchestre importante, atât din ţară (Orchestra Simfonică a Filarmonicii George Enescu, Orchestra Română de Tineret, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Naţională Radio, Filarmonica de Stat Moldova din Iaşi, Filarmonica de Stat Banatul din Timişoara etc.) cât şi de peste hotare (Polonia – Orchestra de Cameră R-20 din Wroclaw, Filarmonica din Kielce, Filarmonica din Rzeszow etc.). În 2009, cu ocazia Sărbătorilor Pascale, s-a aflat la pupitrul Bucharest Symphonic Pops, în concertul extraordinar susţinut de Al Bano şi Montserrat Caballé în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, iar în 2013 a fost ales dirijorul Evolution Orchestra în turneul susţinut de Steve Vai în Rusia, Polonia, Italia, Spania şi România. În 2017 a fost invitat la pupitrul Filarmonicii Regale din

Liège (Belgia), unde a susţinut o serie de 7 concerte în Liège (Sala Filarmonicii), Bruxelles (Bozar), Ath, Ottignes şi Namur.

Josu de Solaun a fost invitat în remarcabile serii de concerte din întreaga lume, având apariţii notabile la Veneţia (Teatro La Fenice), Sankt Petersburg (Teatrul Mariinsky), Washington, DC (Centrul Kennedy), New York (Carnegie Hall, Metropolitan Opera), Princeton (Taplin Hall), Londra (Centrul Southbank), Paris (Salle Cortot), Leipzig (Schumann Haus), Taipei (Novel Hall), Mexico City (Sala Silvestre Revueltas), Praga (Palatul Nostitz), Roma (Academia de España), Menton (Festival International de Musique) şi în toate oraşele mari din Spania. A înregistrat pentru NAXOS Grand Piano lucrările complete pentru pian ale lui George Enescu şi Les Noces de Stravinsky.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona on-line prin reţeaua www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.

RADOR – 12 noiembrie