Revista presei internaţionale – 13 noiembrie

Se pare că scena politică internaţională rămâne în continuare pradă turbulenţelor, iar ziarele străine reflectă aceste simptome. „Coreea de Nord deţine depozite de rachete încă nedeclarate şi în funcţiune”, anunţă Centrul de Studii Strategice şi Internaţionale din Washington, citat de portalul canaian Globalnews. Potrivit aceleiaşi surse, „centrul a depistat 13 din cele aproximativ 20 de asemenea depozite încă nedeclarate”. La rândul său, Coreea de Nord consideră că reluarea, ce-i drept, de mai mică anvergură a manevrelor comune dintre forţele americane şi sud-coreene „ncalcă un acord semnat pe 19 septembrie de cele două Corei, menit să reducă tensiunile din Peninsula Coreeană”, subliniază oficiosul nord-coreean „Rodong Sinmun”. „E vorba despre un demers militar anacronic, dată fiind şi implicarea Japoniei”, afirmă acelaşi ziar.
Cazul asasinării jurnalistului saudit Jamal Khashoggi rămâne şi el în anteţia presei. Între Franţa şi Turcia, cazul a provocat disensiuni. „Contrazicându-l pe preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a declarat că nu ştie ca ţara sa să afle în posesia unor înregistrări cu privire la cazul Khashoggi”, după cum relatează cotidianul francez „Le Figaro”. Ziarul turc „Hürriyet” transmite însă că „premierul canadian Justin Trudeau a confirmat primirea unor asemenea informaţii, iar secretarul de presă al Preşedinţiei turce a criticat afirmaţiile lui Le Drian drept inacceptabile”. „”Considerăm că este inacceptabil ca peşedintele Erdoğan să fie acuzat că face anumite jocuri politice”, a subliniat purtătorul de cuvânt Fahrettin Altun.
În Europa însă, Brexitul este cel care continuă să rămână în actualitate. În Marea Britanie, Theresa May a fost atacată din toate părţile pe această temă, dar în ziarul spaniol „El Mundo”, premierul Pedro Sánchez oferă o soluţie care i se pare cât se poate de simplă: „Dacă aş fi Theresa May, fără îndoială că aş convoca un al doilea referendum”. „Indiferent dacă ar fi vorba despre o prelungire a tranziţiei spre Brexit sau despre frontiera nord-irlandeză, Marea Britanie trebuie să suporte consecinţele”, opinează cotidianul britanic „The Times”. Un alt ziar britanic, „Daily Telegraph”, afirmă chiar că „fostul ministru de externe, Boris Johnson, ar fi recomandat guvernului să pună la cale o revoltă”. În britanicul „The Observer”, acelaşi Boris Johnson ar fi spus că „Regatul Unit are de ales între vasalitate şi haos”, iar în „Daily Express”, el o acuză pe Theresa May că „îşi predă puterea Uniunii Europene”.

(Alexandru Danga, Agenţia de presă RADOR)