2018. november 15

Figyelmeztető sztrájk a bukaresti metró-vállalatnál

A szerelvények reggel 6 óráig nem közlekednek a fővárosban azt követően, hogy Metró Szabad Szakszervezet és a metrótársaság vezetése közötti tárgyalások sikertelenül zárultak. A munkavállalók 42%-os béremelést követeltek, de a cég vezetése mindössze 18%-os emelést ajánlott fel. Az érdekképviselet vezetője, Ion Rădoi elmondta, hogy amennyiben nem sikerül megegyezniük, úgy hétfőtől általános sztrájkba léphetnek a metróvállalat dolgozói. Lucian Şova közlekedésügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy a Metrorex vállalatnál csak az elmúlt évben 21%-al nőttek a bérek. Amennyiben helyt adnának a szakszervezetek követeléseinek, úgy emelniük kellene a jegyek árát. A miniszter hozzátette, hogy készek a további párbeszédre, de a zsarolásnak nem fognak engedni. (Rador Hírügynökség)

A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Bűncselekményét Kivizsgáló Ügyosztály (DIICOT) nyomozást indított a brăila-i támadás ügyében

A DIICOT Galac megyei kirendeltsége ezzel terrorcselekménynek minősítette azt a november 11-i esetet, amikor Brăilán egy fiatal 10 személyt megsebesített, egyiküket késsel megszúrta a többiknek pedig szándékosan nekiment az általa vezetett személygépkocsival. Az ügyben a rendőrség Szervezett Bűnözés- és Terrorizmusellenes Brigádja, valamint a DIICOT ügyészei hivatalból járnak el azt követően, hogy a Brăila-i Törvényszék bírái kiadták az elkövető előzetes letartóztatását elrendelő határozatuk indoklását, amelyben egyebek közt megállapították, hogy a támadás egy terrorcselekmény határát súrolja. A DIICOT által ma megkezdett büntetőeljárásnak nincs köze a Brăila-i Ügyészség által megkezdett bűnvádi eljáráshoz, amelynek a tárgya emberölési kísérlet minősített esete és rablás. (Rador Hírügynökség)

A tuberkulózisban szenvedő betegek fizetett betegszabadságra jogosultak mindaddig amíg meg nem gyógyulnak

Erről tegnap hozott határozott a Képviselőház, amelyik a vonatkozó jogszabályról a végleges döntést illetékes meghozni. Az elfogadott jogszabály szerint azok a betegek, akik esetében megállapították a fenti diagnózist diszkriminációmentesen jogosultak a legmagasabb szintű orvosi ellátásra. A jogszabály előírja továbbá, hogy kötelező szűrővizsgálatokat kell tartani azokban a közösségekben, amelyekben a tuberkulózis kialakulásának fokozott kockázatával számolnak. (Rador Hírügynökség)

18 megye közel 300 településén azonosították a sertéspestis vírusát

Ezt tegnap este közölte az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Országos Hatóság (ANSVSA). Eddig mintegy 360.000 sertést semmisítettek meg és 8000 gazdának fizettek kártérítést. A legtöbb ferőző góc Tulcea, Ialomiţa és Brăila megyékben van. A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy az állattartóknak azonnal jelenteniük kell a körzeti állatorvosnak ha a sertéseiken a betegség tüneteit észlelik és ezeket az állatokat meg kell semmisíteni, az addigi életterüket pedig fertőtleníteni. Ezt követően a gazdák kártérítést kapnak. (Rador Hírügynökség)

A Képviselőház tegnap elfogadta azt a törvénytervezetet, amely kötelezővé teszi az igazságügyi szervek és a hírszerző szolgálatok közötti titkos egyezmények nyilvánosságra hozatalát

A jogszabály – amelynek végleges szövegét a Képviselőház volt illetékes elfogadni – előírja, hogy mindazok a személyek, akik úgy vélik, hogy kárt szenvedtek ezen dokumentumok alkalmazása révén a bíróságokhoz fordulhatnak kérve perük újrafelvételét. Az ellenzék bejelentette, hogy az Alkotmánybírósághoz fognak fordulni, mert szerintük a jogszabály egyetlen célja az, hogy egyes büntetőpereket újratárgyaljanak. Ezzel szemben a kormánykoalíció képviselői azt hangsúlyozták, hogy a törvény előírásai az állampolgárokat szolgálják, akiknek jogukban áll információkhoz jutni, azért, hogy meg tudják védeni jogaikat. (Rador Hírügynökség)

Székely Ervin, Rador