2018. november 19

A téli időszakra készülnek a hatóságok

Bukarestben ma hívják össze azon állami intézményeknek és vállalatoknak a képviselőit, akiknek a feladata egyebek között az, hogy a téli időjárási viszonyok között is biztosítsák a közlekedés, valamint a különböző szolgáltatások zavartalanságát. Erre azt követően került sor, hogy az éjszaka havazott a fővárosban. Az erős szél több fát is kidöntött, ennek következtében 19 gépjármű megsérült. Összesen 28 olyan eseményt jelentettek a Bukarest-Ilfov Katasztrófaelhárító Felügyelőségnek (ISU), amelyek a hidegre fordult, szeles időjárás nyomán következett be. Az országban több közúton is téli viszonyoknak megfelelő körülmények között lehet közlekedni. A havazás egyebek mellett Bákó megyében is gondokat okozott. A helyszínről a közszolgálati rádió tudósítója, Gabriel Pop számolt be a helyzetről. „A megye teljes területét, különösen annak nyugati részét vékony hóréteg borítja. A Bákói Utak Szolgálatától kapott információk szerint már éjszaka elkezdődött az utak megtisztítása. Jelenleg nyolc hóekével is felszerelt munkagép dolgozik és szór kicsúszás-gátló anyagokat az útra, további nyolc munkagép pedig készenlétben áll. A hatósági beavatkozás mértéke a továbbiakban az időjárástól függ. Kevés kivétellel valamennyi közúton téli időjárási viszonyok között lehet közlekedni.” (Radio România Actualităţi)

Lemondott a Szociáldemokrata Párt Bukaresti Szervezetének elnöki tisztségéről Gabriela Firea

Bukarest főpolgármestere azzal indokolta távozását, hogy a párt elnöke, Liviu Dragnea két éve akadályozza a fővárosi és néhány megyei szervezetben a tisztújítást, azért, hogy annak ideiglenes vezetői sérülékenyebbek legyenek és nagyobb mértékben függjenek a pártelnöktől. (Rador Hírügynökség)

Lemondott a honvédelmi miniszter

Mihai Fifor azzal indokolta lemondását, hogy az elkövetkezendő két évben a párt munkáját szeretné erősíteni, azért, hogy a szociáldemokraták minél jobb választási eredményt érjenek el. A volt miniszter megköszönte a Szociáldemokrata Párt (PSD) és személyesen Liviu Dragnea pártelnök támogatását, de kitérő választ adott arra az újságírói kérdésre, miszerint aláírta-e azt a levelet, amelyben több szociáldemokrata vezető is Liviu Dragnea lemondását kérte a pártelnöki tisztségről. (Radio România Actualităţi)

Határozottan cáfolták a Krónikának a magyarországi román közösség képviselői Eugen Tomac állítását, miszerint a magyarországi román pedagógusoknak a budapesti hatóságok megtiltották, hogy részt vegyenek egy román centenáriumi ünnepségen

A Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke vasárnap tartott sajtótájékoztatót Gyulafehérváron, ahol elmondta, hogy részt vett Gyulán a román állam megalakulásának száz éves évfordulója alkalmából tartott ünnepségeken, ahol azt az információt kapta, hogy sok tanár azért mondta le részvételét, mert a hatóságok megfenyegették őket, hogy amennyiben ott lesznek, úgy megrovásban részesülnek. A kolozsvári Krónika napilap által megkérdezett Juhász Tibor, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának vezetője a lapnak elmondta: határozottan állítja, hogy ilyen utasítás biztosan nem érkezett hozzájuk a budapesti hatóságoktól. A magyarországi román közösség vezetője kérdésünkre elmondta, hallott a szombaton Gyulán rendezett centenáriumi ünnepségről, ez azonban tudomása szerint „nem nagy volumenű, sok embert megmozgató” rendezvény volt. „A kisebbségi román iskoláknak mi vagyunk a fenntartója, tehát ha történt volna ilyen jelzés, akkor nekünk szólnak, nem a pedagógusoknak vagy az iskolaigazgatóknak. Nyugodt szívvel állítom önnek, hogy ilyen nem történt” – jelentette ki lapunknak Juhász Tibor. Hozzátette, az országos önkormányzat történetesen nemrég szorgalmazott további lépéseket a román-magyar megbékélés érdekében, szerinte azonban a Tomac-féle nyilatkozatok nem illenek ebbe a törekvésbe. (Rador Hírügynökség)

Székely Ervin, Rador