2018. november 21

Az Európai Parlament elnöke szerint szükségszerű követelmény az EU értékeinek és elveinek tiszteletben tartása

Antonio Tajani, az Euópai Parlament elnöke, aki szerdán Bukarestbe látogatott, a román miniszterelnökkel tartott közös sajtóértekezleten kihangsúlyozta, hogy fel kell gyorsitani Románia csatlakozását a schegeni övezethez. Mint hozzáfűzte, szükségszerű követelmény az EU értékeinek és elveinek, valamint a jogállam tiszteletben tartása. Másrészt, Viorica Dăncilă biztositotta vendégét afelöl, hogy Románia felkészült az EU Tanácsa soros elnökségének átvételére, és ismételten megerősitette országunk dialóguskészségét az európai intézményekkel. Antonio Tajani ugyanakkor megegyezést sürgetett még a jövő évi európai parlamenti választások előtt az Európai Unió migrációs- és menekültpolitikájában, az úgynevezett dublini reform ügyében. A román Elnöki Hivatalban tett látogatása alkalmával Tajani kitért arra, hogy az EP-választások a román uniós elnökség idején rendezik meg, és fontosnak ítélte, hogy a polgárok „pozitív jelzéseket” kapjanak az Európai Parlament munkájáról. Klaus Iohannis arról biztosította az EP elnökét, hogy Románia hozzá akar járulni az unió megerősítéséhez és az EU tanácsának soros elnökeként a többi európai intézménnyel is szoros együttműködést tervez. Egyetértett Tajanival abban, hogy az EP-választásokig hátralévő időben olyan döntésekre van szükség, amelyekkel bebizonyíthatják az európai polgároknak, hogy az unió betartja ígéreteit, és képes világos jövőképet felvázolni az EU számára.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.21)

Felfüggesztették az új nyugdijtörvény tervezetének megvitatásáról szóló szenátusi ülést

Kvórum hiányában elmaradt az új nyugdijtörvény tervezetének megvitatásáról szóló szenátusi ülés. A vitákat hétfőn újitják fel, amikor valószinüleg megszavazzák a jogszabály-tervezetet. A kormány által októberben elfogadott tervezett előirányozza a nyugdijpont fokozatos növelését 2021-ig és a rendszerben tapasztalt egyenlőtlenségek kiiktatását. Az ellenzék birálta a tervezetet, főleg a spaciális nyugdijak fenntartása miatt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.21)

Az államfő elutasitotta Adina Florea kinevezését a DNA élére

Klaus Iohannis államfő elutasitotta Adina Florea kinevezését az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) élére. Az Elnöki Hivatal közleménye szerint Adina Florea ügyész nem teljesiti a kinevezéséhez szükséges törvényes feltételeket. Florea kinevezését előzőleg negativan véleményezte a Legfelsőbb Birói Tanács (CSN) is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.21)

A védelmi ipar szakszervezeteinek felhivása

Az Alfa Kartel szakszervezeti tömbhöz társult védelmi ipari szakszervezetek e gazdasági ágazatban kialakult helyzetre figyelmeztettek. A szakszervezeti vezetők szerint maga a védelmi ipar létezése kritikus pontba jutott. Constantin Bucuroiu, a Metal Szolidaritás Szakszervezeti Szövetség országos titkára elmondta: „Elsősorban a fizetésekről van szó, amelyek a minimális szinten vannak és emiatt nem vagyunk vonzóak a szakmailag felkészült fiatalok számára, ami a védelmi ipar vesztéhez vezet.A technizáláshoz és modernizáláshoz 250 millió euró értékű beruházásra van szükség. Azt javasoljuk a szaktárcának, hogy mielőbb komolyan beszéljük meg a védelmi ipar helyzetét a megoldások felkutatása érdekében”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.21)

A képviselőház elfogadta a fiatalokat mezőgazdasági gazdálkodásra ösztönző programot

A képviselőház programot fogadott el a fiatalok munkavállalásának ösztönzésére a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban, illetve az akvakultúra terén.A törvénytervezet adókedvezményeket irányoz elő az emlitett területeken tevékenykedő vállalatok számára, amelyek minimum három, 40 év alatti fiatalt alkalmaznak legkevesebb egy évre. A tervezetet kihirdetés végett megküldik Klaus Iohannis államelnöknek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.21)
Rozália Gănciulescu