Legea transplantului a fost finalizată şi ar putea intra în dezbatere publică luna viitoare

Legea transplantului a fost finalizată şi ar putea intra în dezbatere publică luna viitoare, a anunţat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea. Ea a spus, la un eveniment de profil, că Programul Naţional de Transplant este utilizat ineficient, dar că noile prevederi legale vor revoluţiona transplantul în ţara noastră:
Sorina Pintea: În mod normal, toţi cei implicaţi în activitatea de transplant trebuie să fie o echipă şi când spun asta, mă refer la coordonatorii judeţeni, la coordonatorii regionali, la Agenţia Naţională de Transplant, pentru că, în primul rând, nu putem avea transplant fără organe şi în momentul în care doreşti să accezi la organizaţii internaţionale este primul lucru care se aduce în discuţie. Nu-mi explic faptul că într-un judeţ există într-o lună 48 de pacienţi declaraţi în moarte cerebrală şi nicio prelevare. Asta înseamnă că nu există interes. Aici nu mai ţine de ministrul sănătăţii. Sau poate că ţine. Poate că judeţul respectiv nu va mai fi inclus în Programul Naţional de Transplant.
Realizator: Anul acesta s-au înregistrat în România doar 55 de donatori de organe în moarte cerebrală, dintr-un total de 160 de potenţial donatori, a anunţat tot ieri preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant. În 2018 au fost realizate 102 transplanturi renale, 46 de ficat, 3 de plămâni şi 5 de cord. Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, este invitată astăzi la „Apel Matinal”, la Radio România Actualităţi, începând cu ora 8:30./avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 21 noiembrie