Rador: Preşedintele Trump nu va sancţiona Arabia Saudită pentru uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump a semnalat că nu intenționează să dispună rezilierea contractelor de livrare de armament în Arabia Saudită.

După cum este cunoscut, în urma unor informaţii potrivit cărora ziaristul Jamal Khashoggi a fost ucis la ordinul prinţului moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, Germania a decis să oprească orice livrări de armament pentru Arabia Saudită. Decizia guvernului federal se referă nu doar la contractele viitoare, dar şi la cele în curs de derulare, chiar dacă au fost deja aprobate, a declarat recent ministrul de externe german, Heiko Maas, citat de Süddeutsche Zeitung.

Casa Albă a emis marţi un comunicat în care – potrivit publicaţiei britanice Evening Standard – Donald Trump afirmă că nu va aplica sancţiuni împotriva lui Mohammed bin Salman pentru uciderea jurnalistului saudit în Istanbul. Preşedintele american a subliniat că doreşte ca Statele Unite să rămână un „partener de neclintit” al Arabiei Saudite, chiar dacă „este foarte posibil” ca prinţul moştenitor saudit să fi avut cunoştinţă despre uciderea lui Jamal Khashoggi. Preşedintele a adăugat că nu are de gând să renunţe la livrările de armament pentru Arabia Saudită pentru că, în opinia sa, „dacă în mod nebunesc am rezilia aceste contracte, atunci Rusia şi China ar profita foarte mult din aceasta (decizie n. r.)”.

În comunicatul citat preşedintele a declarat că serviciile de informaţii americane studiază în continuare dovezile pe care le au la dispoziţie referitoare la crima care a avut loc în data de 2 octombrie la Consulatul Arabiei Saudite în Istanbul. În alt context Donald Trump a apreciat mult ajutorul acordat de Arabia Saudită Statelor Unite în ceea ce priveşte politica Washingtonului faţă de Iran.

Jamal Khashoggi, care trăia în Statele Unite, a fost asasinat la data de 2 octombrie la Consulatul Arabiei Saudite în Istabul, unde se afla pentru a obţine documentele necesare pentru a se căsători. Potrivit autorităţilor turce, ziaristul a fost sugrumat la scurt timp după ce a intrat în clădirea consulatului. Trupul său a fost despicat şi distrus. Autorităţile din Riad au declarat iniţial că jurnalistul a părăsit clădirea consulatului, după care a dispărut. Printr-un comunicat ulterior al Procuraturii Generale din Arabia Saudită, citat de agenţia de ştiri saudită, s-a revenit la această versiune şi s-a susţinut că o echipă specială a serviciilor de informaţii ar fi dorit să-l convingă pe Jamal Khashoggi să se întoarcă în Arabia Saudită pentru că au existat informaţii potrivit cărora jurnalistul ar fi intrat în organizaţii care luptă împotriva Arabiei Saudite, şi rămânerea lui în afara ţării ar fi reprezentat un risc pentru siguranţa naţională. Planul includea inclusiv repatrierea forţată a lui Khashoggi, în cazul în care acesta s-ar fi opus. La consulat ziaristul a refuzat să se întoarcă acasă, s-a creat o busculadă, iar jurnalistul a fost injectat împotriva voinței sale cu stupefiante pentru a putea fi transportat. Doza de substanţe însă a fost prea mare, şi din această cauză Jamal Khashoggi a murit. Procuratura saudită a început urmărirea penală împotriva a 11 persoane, dintre care pentru 5 se solicită pedeapsa capitală. Publicaţia americană The Washington Post însă – invocând surse din cadrul serviciilor de informaţii americane – scrie că Jamal Khashoggi a fost ucis din ordinul moştenitorului tronului – Mohammed bin Salman. Pe de altă parte însă, prinţul Salman a negat categoric orice implicare a sa în acest caz şi susţine că nu a avut cunoştinţă despre planul lichidării jurnalistului.

Székely Ervin,

Rador – 21 noiembrie